open-navfaktor-logo
search
Agresija na Gazu
Erdogan: Turska će učiniti sve da osigura da Izrael dobije odgovarajuću kaznu
Turska će uložiti sve napore da osigura da Izrael dobije odgovarajuću kaznu za zločine nad Palestincima, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u telefonskom razgovoru sa južnoafričkim kolegom Cyrilom Ramaphosom, navodi se u saopćenju iz turske Direkcije za komunikacije.
25.01.2024. u 15:30
get url
text

Erdogan je izrazio zadovoljstvo tužbom Južnoafričke Republike protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), optužujući ga za genocid nad Palestincima u vojnoj kampanji na Gazu nakon prekogranične ofanzive Hamasa 7. oktobra.

- Turska će uložiti sve napore da zaključi ovaj opravdani slučaj u skladu s međunarodnim pravom i ljudskim pravima i da osigura da Izrael, koji čini zločin protiv čovječnosti, dobije odgovarajuću kaznu - rekao je Erdogan.

Lideri su razgovarali i o bilateralnim vezama, te regionalnim i globalnim pitanjima.

ICJ je saslušao argumente iz Južnoafričke Republike i Izraela 11. i 12. januara, a presudu o privremenim mjerama trebao bi izreći u petak.

Johannesburg je zatražio od ICJ-a da donese odluku o privremenim mjerama, uključujući da Izrael odmah prekine vojne operacije u Gazi, preduzme razumne mjere da spriječi genocid nad Palestincima, osigura da se raseljeni vrate kućama i da imaju pristup humanitarnoj pomoći.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.