open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Turske
Erdogan: Sve škole u Etiopiji povezane s FETO-om predate turskoj Fondaciji Maarif
Sve škole u Etiopiji povezane s terorističkom organizacijom Fetullahci (FETO), grupom odgovornom za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine, predate su turskoj Fondaciji Maarif, rekao je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.
18.08.2021. u 19:24
get url
text

- Drago mi je što mogu podijeliti informaciju da su sve FETO škole u Etiopiji prošle sedmice predate našoj Fondaciji Maarif - rekao je Erdogan na konferenciji za medije s premijerom Etiopije Abiyem Ahmedom, održanoj u Ankari.

Erdogan je zahvalio na podršci Etiopije borbi Turske protiv terorističke organizacije FETO.

FETO i njegov vođa Fetullah Gulen, koji se nalazi u SAD-u, odgovorni su za pokušaj udara u Turskoj 15. jula 2016. godine, tokom kojeg je poginula 251 osoba, a 2.734 su ranjene.

Nakon pokušaja puča, Turska je osnovala Fondaciju Maarif kako bi preuzela upravljanje prekomorskim školama povezanim s FETO-om, koje je teroristička grupa koristila kao izvor prihoda.

Maarif ujedno u inostranstvu otvara škole i edukacione centre.

Ističući kako Turska pridaje puno važnosti u rješavanju Fashaga sukoba između Etiopije i Sudana, Erdogan je kazao kako je Ankara spremna dati svaki oblik doprinosa, uključujući posredovanje, kako bi se pronašlo prijateljsko rješenje za konflikt.

- Mir i integritet Etiopije su važni za nas - rekao je Erdogan.

Premijer Etiopije ukazao je na historijske i kulturološke veze dviju zemalja.

- Naši odnosi su bazirani na obostranom poštovanju i povjerenju - rekao je dodajući kako Etiopija pridaje iznimnu važnost prijateljstvu i partnerstvu s Turskom.

Osvrnuvši se na uspješan rad turske Agencije za koordinaciju i saradnju (TIKA) u njegovoj zemlji, premijer Etiopije je kazao kako je zbog strateške lokacije, Turska utjecajna zemlja koja je oblikovala globalne odnose.

- Turska je zemlja koja je razvila dinamičnu i snažnu ekonomiju - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.