open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Erdogan s Abbasom u Ankari: Nezavisna palestinska država ključna za mir i stabilnost regije
Predsjednik Republike Turske Repep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak, nakon sastanka s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Ankari, kako je nezavisna palestinska država s glavnim gradom istočnim Al-Qudsom (Jerusalemom) ključ mira i stabilnosti cijele regije.
25.07.2023. u 20:26
get url
text

Erdogan je danas u Ankari uz najviše državničke počasti dočekao palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, a nakon susreta iza zatvorenih vrata održana je zajednička konferencija za novinare. Erdogan je podvukao kako će njegova zemlja nastaviti pružati svaku podršku Palestini.

- Turska će nastaviti podržavati Palestinu na najjači mogući način, te dati sve od sebe za dobrobit Palestinaca - rekao je Erdogan, te dodao:

- Važno je da se međunarodna zajednica, a posebno Ujedinjene nacije, angažiraju oko palestinskog pitanja.

Naglasio je kako Turska ne može prihvatiti akcije usmjerene na promjenu historijskog statusa quo svetih mjesta, posebno kada je riječ o džamiji Al-Aqsa.

Erdogan je ponovio stav Turske o podršci nezavisnoj palestinskoj državi.

- Uspostava nezavisne palestinske države s istočnim Al-Qudsom kao glavnim gradom na granicama iz 1967. na temelju parametara UN-a, ključna je za mir i stabilnost cijele naše regije - poručio je Erdogan.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je tokom obraćanja zahvalio predsjedniku Erdoganu, turskoj državi i turskom narodu za podršku koju pružaju palestinskoj borbi.

- Veoma nam je važna podrška Turske nezavisnosti palestinskog naroda, koju pruža braneći Al-Quds - rekao je Abbas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.