open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Izraelski napadi na Gazu su zločin protiv čovječnosti
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da izraelski napadi na Pojas Gaze predstavljaju ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.
01.12.2023. u 14:57
get url
text

- Ono što se događa u Gazi je zločin protiv čovječnosti. To je ratni zločin. Počinioci moraju odgovarati pred međunarodnim pravom - rekao je Erdogan u svom govoru na Klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Dubaiju.

Turski predsjednik Erdogan je također poručio da se ni na koji način ne mogu opravdati izraelski napadi u kojim je u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno više od 16.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

- Republika Turska se zalagala za mir u svim krizama, radila je na rješenjima zasnovanim na pravdi i pravičnosti - naglasio je Erdogan.

Izrael je rano jutros nastavio svoje vojne operacije i napad na Pojas Gaze nakon završetka humanitarne pauze, gađajući različita područja na sjeveru, unutrašnjosti i na jugu te enklave.

Najmanje 109 Palestinca je ubijeno, a više je ranjenih u današnjim izraelskim napadima na Gazu, saopćilo je Ministarstvo zdravstva te regije.

Samit UN-a o klimi 2023. godine, poznatiji kao COP28, okupio je više od 180 šefova država i vlada iz cijelog svijeta. Važno je napomenuti da se za učešće na tom događaju do 12. decembra ukupno prijavilo oko 500.000 ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.