open-navfaktor-logo
search
TRT World Forum
Erdogan: Izrael ubija ne samo žene, djecu već i novinare koji rade u Gazi
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak kako Izrael ubija ne samo žene, djecu već i novinare koji rade u Gazi.
08.12.2023. u 15:00
get url
text

Erdogan je danas govorio na otvorenju "TRT World Forum 2023", koji je ove godine po sedmi put okupio akademike, novinare, političare i nevladine organizacije, s temom "Razvijati se zajedno: odgovornosti, akcije i rješenja".

- Turska je spremna preuzeti odgovornost i ugostiti mirovni proces u cilju sprečavanja dodatnog krvoprolića u Gazi - rekao je Erdogan, napominjući kako u pravednom miru nema gubitnika.

Erdogan je kazao kako međunarodne organizacije odgovorne za osiguranje globalnog mira i sigurnosti nemaju sposobnosti za rješavanje problema.

- Nažalost, nevini ljudi plaćaju cijenu za svaki trenutak, svaki izgubljeni dan u uspostavi trajnog mira, a ne zapadnjaci koji dolijevaju ulje na vatru - poručio je Erdogan.

Turski predsjednik ovom prilikom čestitao je TRT-u i Agenciji Anadolija zbog izvještavanja iz Gaze, podsjetio da je snimatelj AA ubijen u izraelskom napadu.

- U Gazi je poginulo više od 70 predstavnika medija. Gdje je svijet, gdje su poznati svjetski medijski organi? Zašto se ne čuje njihov glas? - upitao je Erdogan, te dodao:

- TRT, Anadolija i druge naše medijske kuće otvorile vitalni koridor iz Gaze u svijet.

FOTO: AA

Erdogan je uputio oštre kritike na račun svjetskih medijskih organizacija.

- Globalni medijski karteli pokušavaju prikriti brutalnost u Gazi i koristeći Hamas kao izgovor legitimizirati masakr novinara. Izrael ne ubija samo žene i djecu u Gazi, već i novinare koji pokušavaju obavljati dužnost u teškim uvjetima. Svaki dan (u Gazi) gine jedan novinar, ali niko od institucija, koje nam godinama govore o slobodi medija, da kaže jednu riječ - poručio je Erdogan.

Kazao je kako će izraelski premijer Izraela Benjamin Netanyahu, njegovi saučesnici, biti suočeni s suđenjem a potom i osuđeni.

- Kako je suđeno (op. a. bivši predsjednika Srbije Slobodan) Miloševiću i kako je on uhapšen, vjerujem da će biti suđeno i Netanyahuu i saučesnicima i da će na kraju biti osuđeni - poručio je Erdogan.

Erdogan je na kraju ukazao na važnost zaustavljanja izraelske okrutnosti u Gazi.

- Ako ne možemo zaustaviti izraelsku okrutnost, niko se nigdje u svijetu ne može osjećati sigurnim. Jer Pandorina kutija je otvorena - poručio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.