open-navfaktor-logo
search
Ukrajinska kriza
Elitna jedinica stigla u Poljsku: Ko je general koji predvodi američke padobrance
Avion sa američkim vojnicima sletio je u Poljsku u nedjelju, čime je Vašington ojačao svog saveznika u NATO-u u vrijeme tenzija zbog ruskog gomilanja vojske na ukrajinskoj granici, objavio je Reuters, pozivajući se na svog svjedoka.
06.02.2022. u 18:07
get url
text

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je naredio raspoređivanje dodatnih 3.000 vojnika u Poljsku i Rumuniju, čime Vašington želi da uvjeri svoje saveznike da čvrsto stoji uz njih.

Pentagon je objavio da će 1.700 vojnika, uglavnom iz 82. vazdušno-desantne divizije, biti premješteno iz Fort Brega (Sjeverna Karolina) u Poljsku.

Dan ranije, avionom u Poljsku je stigao i zapovjednik 82. vazdušno-desantne divizije general-major Christopher Donahue. 

Tada je na aerodrom Rezov-Jasionka sletjelo i nekoliko aviona sa američkom vojnom opremom i izviđačkom jedinicom.

Ne zna se koliko je vojnika stiglo u nedjelju u Poljsku, ali avion C17, koji je sletio u Poljsku u nedjelju, može da prebaci 102 padobranca s opremom, prema mrežnoj stranici američkog vazduhoplovstva.

- Naš državni doprinos u Poljskoj pokazuje našu solidarnost sa svim našim saveznicima u Evropi. Očigledno je da tokom ovog razdoblja neizvjesnosti znamo da smo zajedno jači - rekao je Donahue u nedjelju.

Donahue je inače stari znanac američkih medija i ostat će u historiji upamćen kao posljednji američki vojnik koji se ukrcao u avion i poslije 20 godina od početka intervencije napustio u mrklom mraku aerodrom u Kabulu, čime je intervencija američke vojske u Afganistanu i okončana.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak kazao je, nekoliko minuta nakon slijetanja aviona, da je to prva grupa američkih vojnika "iz elitne jedinice".

- Još aviona će sletjeti u narednim satima. Vojnici će djelovati u jugoistočnom dijelu naše zemlje - dodao je.

Rusija odbacuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rasporedila više od 100.000 vojnika uz ukrajinsku granicu i poručila da bi mogla da preduzme vojne mjere ako NATO ne prihvati njene zahtjeve, koji uključuju i obećanje da Ukrajina neće ući u NATO.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.