open-navfaktor-logo
search
Izrazili zabrinutost
Eksperti UN-a zgroženi izvještajima: Palestinske žene i djevojke ubijane, držane u kavezu, seksualno zlostavljane, silovane...
Eksperti UN-a danas su izrazili zabrinutost zbog vjerodostojnih navoda o nevjerovatnim kršenjima ljudskih prava kojima su palestinske žene i djevojke i dalje izložene u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali.
19.02.2024. u 14:15
get url
text

Palestinske žene i djevojke su, kako se navodi, proizvoljno pogubljene u Gazi, često zajedno sa članovima porodice, uključujući njihovu djecu, prema primljenim informacijama.

- Šokirani smo izvještajima o namjernom gađanju i vansudskom ubijanju palestinskih žena i djece na mjestima gdje su tražili utočište ili dok su bježali. Neki od njih su držali bijele komade tkanine kada su ih ubili izraelska vojska ili srodne snage - naveli su stručnjaci.

Eksperti su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog proizvoljnog pritvaranja stotina palestinskih žena i djevojaka, uključujući branitelje ljudskih prava, novinare i humanitarne radnike, u Gazi i na Zapadnoj obali od 7. oktobra. Mnogi su bili podvrgnuti nečovječnom i ponižavajućem postupanju, uskraćivani su im menstrualni ulošci, hrana i lijekovi i teško premlaćeni. Najmanje jednom prilikom, palestinske žene zatočene u Gazi navodno su držane u kavezu na kiši i hladnoći, bez hrane.

- Posebno smo uznemireni izvještajima da su palestinske žene i djevojke u pritvoru također bile podvrgnute višestrukim oblicima seksualnog napada, poput skidanja gola i pretresa od strane muških oficira izraelske vojske. Najmanje dvije palestinske zatočenice su silovane, dok je drugima prijećeno silovanjem i seksualnim nasiljem - rekli su stručnjaci. Također su istakli da je izraelska vojska također navodno snimila fotografije zatvorenica u ponižavajućim okolnostima i postavila ih na internet.

Stručnjaci su izrazili zabrinutost da je nepoznat broj palestinskih žena i djece, uključujući djevojčice, nestao nakon kontakta s izraelskom vojskom u Gazi.

- Postoje uznemirujući izvještaji o najmanje jednoj ženskoj bebi koju je izraelska vojska prisilno prebacila u Izrael, kao i o razdvojenoj djeci od roditelja, čije boravište ostaje nepoznato - rekli su.

- Podsjećamo Vladu Izraela na njenu obavezu da podržava pravo na život, sigurnost, zdravlje i dostojanstvo palestinskih žena i djevojaka i da osigura da niko ne bude izložen nasilju, mučenju, zlostavljanju ili ponižavajućem postupanju, uključujući seksualno nasilje - rekli su stručnjaci.

Oni su pozvali na nezavisnu, nepristrasnu, brzu, temeljitu i efikasnu istragu o optužbama i na Izrael da sarađuje u takvim istragama.

- Zajedno, ova djela mogu predstavljati teška kršenja međunarodnih ljudskih prava i humanitarnog prava i predstavljati teška krivična djela prema međunarodnom krivičnom pravu koja bi se mogla procesuirati prema Rimskom statutu - rekli su stručnjaci, te dodali: 

-  Oni odgovorni za ove očigledne zločine moraju biti pozvani na odgovornost, a žrtve i njihove porodice imaju pravo na puno obeštećenje i pravdu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.