open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Donald Trump proglasio vanredno stanje
Donald Trump proglasio je vanredno stanje u cijelom SAD-u zbog pandemije koronavirusa.
13.03.2020. u 20:55
get url
text

Time se pozvao na Staffordov zakon koji daje ovlasti Federalnoj agenciji za upravljanje u kriznim situacijama (FEMA) da zauzme glavnu ulogu i oslobodi određenu finansijsku podršku.

Rekao je kako to državi otvara pristup fondu od 50 milijardi dolara što je opisao kao veliku količinu novca za države i lokalne zajednice koje su pogođene virusom.

Trump je najavio i partnerstvo sa privatnim sektorom kako bi se testiranje na koronavirus svima omogućilo.

- Želimo osigurati da svi oni koji ga trebaju, test mogu dobiti sigurno i pravovremeno, ali ne želimo da svi potrče i testiraju se, to učinite samo ako imate simptome. Pola miliona dodatnih testova bit će dostupno početkom naredne sedmice, a kasnije još i više. Bit će dostupno vjerovatno 1,4 miliona testova tokom iduće sedmice, a pet miliona u idućih mjesec dana. Naš najvažniji cilj je zaustaviti širenje virusa - rekao je Trump i dodao da Google pomaže u razvijanju web stranice na kojoj je moguće vidjeti gdje se može testirati na najbližoj lokaciji.

Najavio je i neku vrstu probnih testova korištenih u drugim zemljama, a koji su osmišljeni tako da minimiziraju izlaganje medicinskog osoblja virusu.

Dr. Deborah Birx objasnila je kako će ta stranica funkcionirati. Vodit će je ljudi kroz niz pitanja na koja trebaju odgovoriti sa "da" ili "ne", a na temelju odgovora usmjerit će ih prema njima najbližem mjestu na kojem mogu dobiti medicinsku pomoć.

Uz američkog predsjednika bio je i Anthony Fauci, stručnjak sa Nacionalnog instituta za zdravstvo, koji je u Trumpovoj radnoj grupi za koronavirus.

- Pred nama je još dug put. Bit će još puno slučajeva. Ali mi ćemo se za to pobrinuti. Ono što se danas događa ovdje, pomoći će da se sve brže završi - rekao je Fauci.

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je da je koronavirus sada prisutan u 46 od 50 saveznih država.

Podsjetimo, u SAD-u je do sada zaraženo 2030 ljudi, od čega je u posljednja 24 sata zaraženo 333 ljudi.

Od posljedica virusa preminula je 41 osoba, a oporavila se 31 osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.