open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Dok svjetski lideri osuđuju masakr u Buči, Rusi tvrde da je sve laž i provokacija
I dok svjetski lideri osuđuju ubistva civila u Buči, optužujući ruske snage za ratni zločin zbog kojeg mora odgovarati Rusija, oglasilo se rusko Ministarstvo odbrane odbacujući tvrdnje Ukrajine da su stotine civila ubili ruski vojnici u Buči.   
03.04.2022. u 17:25
get url
text

Brojne fotografije i videozapise koje je objavila Ukrajina nazvali su provokacijom, tvrdeći da su sve njihove jedinice napustile grad u srijedu.

VEZANI TEKST - Nakon prizora iz Buče, EU najavljuje nove sankcije Rusiji

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nazvao je u nedjelju smrt civila u Buči, gradu sjeverozapadno od Kijeva "brutalnošću" nakon navoda da su ih pogubili ruske snage u toj oblasti.

- To je brutalnost prema civilima kakvu u Evropi nismo vidjeli decenijama. I to je užasno i apsolutno je neprihvatljivo da se civili gađaju i ubijaju. I to samo podvlači važnost da se ovaj rat mora okončati - rekao je on za CNN odgovarajući na pitanje da li je to genocid.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da će State Department pomoći da se dokumentuju svi zločini koje je ruska vojska počinila nad ukrajinskim civilima, nakon novih fotografija AFP -a iz grada Buče sjeverozapadno od Kijeva na kojima se vide tijela najmanje 20 civila pronađenih kako leže razbacana na ulici.

- Ne možete a da ne vidite ove slike kao udarac u stomak - rekao je Blinken za CNN.

- Smatramo da su ruske snage počinile ratne zločine i radimo na tome da to dokumentujemo, da informacije koje imamo dajemo relevantnim uputstvima i organizacijama koje će sve ovo zajedno raditi. I za to mora postojati odgovornost - rekao je on.

VEZANI TEKST - Strava u Buči: Rusi sravnili grad, u grobnici 300 ljudi, tijela leže po ulici

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss optužila je ruske snage da su počinile "užasne radnje" u ukrajinskim gradovima Buča i Irpin i zatražila da se oni istraže kao ratni zločini.

- Dok su ruske trupe prisiljene na povlačenje, vidimo sve više dokaza o užasnim djelima snaga invazije u gradovima kao što su Irpin i Buča - rekla je Truss.

Njemački kancelar Olaf Scholz nazvao je slike iz Buče "užasnim i zastrašujućim" i rekao da počinioci moraju odgovarati.

- Moramo nemilosrdno istraživati ​​ove zločine koje je počinila ruska vojska. Tražim da se međunarodnim organizacijama poput Međunarodnog komiteta Crvenog križa omogući pristup ovim područjima kako bi nezavisno dokumentirali zločine. Počinioci i oni koji su ih naručili moraju odgovarati - rekao je Scholz.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron opisao je slike iz Buče kao nepodnošljive. 

Macron je podijelio svoje suosjećanje s Ukrajincima i žrtvama, dodajući:

- Ruske vlasti morat će odgovarati za ove zločine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.