open-navfaktor-logo
search
Zvanično potvrđeno
Dodik će Putinu sutra u Moskvi uručiti Orden za zasluge RS-a, najavljene i teme sastanka
Milorad Dodik, predsjednik RS-a, lično će uručiti Orden za zasluge ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu tokom planirane posjete Moskvi, kazao je šef predsjedništva RS-a u Moskvi Duško Perović. 
22.05.2023. u 11:04
get url
text

Dodik je ranije najavio da planira posjetiti Moskvu 23. maja i sastati se sa Putinom.

- Predsjednik je odlikovao predsjednika Putina Ordenom za zasluge, uključujući i zahvalnost Rusiji za odgovarajuću podršku. On će ovaj orden uručiti tokom posjete. Mi veoma poštujemo ruski principijelni stav. Tokom svih sastanaka i razgovora lidera kojima sam prisustvovao, nikada nije bilo govora o bilo kakvim uvjetima, kao što to radi Zapad: oni kažu, vi ćete to učiniti za nas, a mi ćemo uradite ovo umjesto vas, promijenite zakone ili uradite nešto drugo. Rusija nikada nije postavljala nikakve uvjete. Isto važi i za ekonomska pitanja, interakciju - naglasio je Perović u intervju za RIA Novosti.

ATV je javila da će teme o kojima će sutra u Moskvi razgovarati Dodik i Putin biti politička situacija u Bosni i Hercegovini, urušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ekonomska saradnja. 

Dodik je na svečanoj akademiji povodom neustavnog dana RS-a, 8. januara zahvalio predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, "kao pouzdanom osloncu Republike Srpske" i najavio kako će mu Orden za zasluge lično uručiti. 

- Putin je zaslužan za razvijanje i učvršćivanje saradnje i političkih i prijateljskih odnosa Republike Srpske i Rusije. Ima zasluga na polju javnih djelatnosti kojima se doprinosi sveukupnom i obostranom političkom ekonomskom društvenom i privrednom rastu i razvoju - rekao je Dodik u Banjoj Luci na svečanosti dodjele odlikovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.