open-navfaktor-logo
search
Vrhovni sud FBiH
Cvitanoviću potvrđeno 17 godina zatvora za ubistvo ratnog zločinca Make Radića prije tri godine u Mostaru
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine donijelo je presudu u predmetu protiv Josipa Cvitanovića Cvikija (1974) iz Mostara, a kojom je potvrđena presuda mostarskog Kantonalnog suda kojom je osuđen na kaznu od 17 godina i pet mjeseci robije zbog ubistva Marka Radića Make u novembru 2020 godine.
19.07.2023. u 12:02
get url
text

Kako je potvrđeno iz Vrhovnog suda, Vijeće je kao neosnovane odbilo žalbe kantonalnog tužioca, kao i optuiženog i njegovog branioca, te potvrdilo jedinstvenu kaznu koja mu je u oktobru prošle godine izrečena za krivično djelo ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Cvitanović je proglašen krivim što je 9. novembra oko 18.40 sati, u Mostaru, u ulici Brune Bušića broj 6, u kojoj je stanovao ubijeni Marko Radić Maka, iz puške ispalio više metaka u njega uslijed čega je on na mjestu podlegao.

Cvitanoviću to nije bilo prvo ubistvo. On je 2004. godine iz pištolja ubio punca, a pokušao je ubiti i svoju suprugu te njenu sestru. Za tri mjeseca izdržavanje kazne smanjio mu je pomilovanjem 2012. godine tadašnji predsjednik Federacije BiH Živko Budimir.

S druge strane, ubijeni Marko Radić Maka je 2011. godine u Sudu BiH pravosnažno osuđen na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno mučenja, zatvaranja, ubistva i silovanja u naselju Vojno kod Mostara. Navodno je Cvitanovićevo svjedočenje bilo presudno za izricanje ove kazne, te mu je poručeno da će "vidjeti svoje" samo dok Maka izađe na slobodu.

Ubijeni Marko Radić

Faktorovi izvori neposredno nakon ubistva ispričali su da je Cvitanović nakon izlaska iz zatvora živio u strahu od Make i njegovih ljudi, koji su mu prijetili zbog svjedočenja, te se upravo ubistvo iz novembra 2020. godine pripisuju nerašćišćenim računima.

Zajedno sa svojim ubicom, Josipom Cvitanovićem u februaru 1997. godine, Marko Radić Maka učestvovao je u napadu na Bošnjake u Liska parku. U Liska ulici kod harema u Liska parku 10. februara 1997. godine dogodio se napad u kojem je ubijen Šefik Sulejmanić, a ranjeno više od 20 Bošnjaka. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja. Ovaj slučaj nikad nije dobio svoj pravni epilog.

Presuda Vrhovnog suda FBiH je pravosnažna i na nju ne postoji mogućnost žalbe.

Cvitanoviću će se u kaznu uračunati i vrijeme provedeno u pritvoru od 9. 11. 2020. godine do dana upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.