open-navfaktor-logo
search
Press WHO-a
COVAX sutra objavljuje liste: Vakcine prvo idu u Afriku, kada će BiH doći na red
Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na današnjoj press konferenciji kazao je kako će COVAX sutra objaviti listu alokacija za raspodjelu vakcina po zemljama koje se nalaze u ovom programu.
01.03.2021. u 19:16
get url
text

Dr. Bruce Aylward, savjetnik generalnog direktora, rekao je da će ove sedmice 15 zemalja, od kojih je 14 iz Afrike, dobiti vakcine putem COVAX mehanizma.

Dodao je da će isto toliko zemalja iduće sedmice dobiti vakcine.

 

- Vakcine se šalju u zemlje koje su spremne i za koje su pošiljke spremne - kazao je Aylward.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije kazali su kako će za zemlje koje imaju spremnu dokumentaciju biti poslane vakcine AstraZeneca, a da će uskoro u COVAX program biti uključene i vakcine kompanija Johnson&Johnson i Novavax.

- Sljedećih 11 miliona doza bit će isporučeno ove sedmice. Ohrabrujuće je vidjeti kako se zdravstveni radnici u zemljama s nižim prihodima počinju vakcinisati, ali za žaljenje je što se to događa gotovo tri mjeseca nakon što su neke od najbogatijih zemalja započele kampanje vakcinacije. Od sada do kraja maja, 237 miliona doza vakcina protiv COVID-19 bit će dodijeljeno u 142 zemlje koje učestvuju u COVAX mehanizmu - naglasio je Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.