open-navfaktor-logo
search
Ima ih preko 500 vrsta
Činjenice o ajkulama koje bi vas mogle iznenaditi: Starije su od dinosaurusa, mogu biti tri godine trudne...
Postoji više od 500 vrsta ajkula, počevši od patuljaste ajkule lanterne koja je manja od ljudske ruke, i ajkule kita, koja može narasti koliko i školski autobus, rekao je morski biolog Michael Heithaus, profesor i dekan Fakulteta za umjetnost, nauku i obrazovanje na Međunarodnom univerzitetu Florida u Majamiju.
24.07.2023. u 07:52
get url
text
Ilustracija
Ilustracija

S obzirom na to da postoji veliki broj jedinstvenih vrsta, neke karakteristike mogu biti istinite za jednu vrstu, ali ne i za drugu.

Ajkule postoje stotinama miliona godina i dok nastavljaju da se razvijaju, također su u velikoj opasnosti. Uglavnom zbog prekomjernog izlova, populacija ajkula i raža opala je za 71,1 posto između 1970. i 2018. godine, prema studiji iz 2021. objavljenoj u časopisu Nature.

CNN povodom sedmice ajkula, koja se održava od 23. do 29. jula na Discovery Channelu, donosi šest zanimljivih činjenica o ajkulama koje bi čitaoce mogle iznenaditi.

Ajkule mogu živjeti stotinama godina

Ajkule imaju jedan od najdužih životnih vijekova u poređenju s drugim životinjama.

Grenlandska ajkula je najdugovječniji poznati kralježnjak na Zemlji, prema studiji iz 2016. objavljenoj u časopisu Science. Istraživači koji su koristili radiokarbonsko datiranje utvrdili su da sjevernoatlantske vrste vjerovatno žive u prosjeku najmanje 272 godine.

Grenlandske ajkule mogu da žive najmanje 400 godina, procenjuju naučnici.

Ajkule su starije od drveća i dinosaurusa

Najraniji dokazi o fosilima ajkula datiraju čak 450 miliona godina, što znači da su ova stvorenja postojala najmanje 90 miliona godina prije drveća i 190 miliona godina prije dinosaurusa.

Ajkule postoje još prije nego što se Pangea raspala, rekla je Catherine Macdonald, direktorica Field School i predavač na Rosenstiel školi za more, atmosferu i nauku o Zemlji u Majamiju. (Postojao je jedan jedini gigantski kontinent koji se zvao Pangea prije nekih 250 miliona godina.)

Uz to, ajkule su preživjele pet masovnih izumiranja, od kojih je jedno uništilo oko 96 posto svih morskih životinja.

Morski psi mogu biti od pomoći za našu okolinu

Tigar morski psi, jedan od primarnih grabežljivaca Australije, mogu pomoći ekosistemima da odgovore na ekstremne klimatske događaje. Njihov plijen, uključujući zelene kornjače, morske ptice i ražanke, izbjegava plitke vode, često područja s morskom travom. Kao rezultat toga, morska trava može narasti u grm i stvoriti sigurno utočište za mlade ribe, škampe i rakove, rekao je Heithaus.

Morska trava upija ugljik koji se nalazi u atmosferi i koristi ga za izgradnju svog tijela. Kada morska trava umre, mrtvi materijal biva zakopan u sedimentu na dnu okeana, a ugljenik se uklanja iz cirkulacije, dodao je Heithaus.

Trudnoća ajkula može trajati duže od tri godine

Obrasci razmnožavanja kod morskih pasa variraju. U prosjeku, ajkule rađaju nakon 11 ili 12 mjeseci trudnoće, ali neke ajkule mogu biti trudne i preko tri godine.

Neke ajkule, poput ajkule mako i ajkule bika, rađaju živorođene, dok druge ajkule, poput mačjih ajkula, polažu jaja, rekao je Jasmin Graham, predsjednik i izvršni direktor manjina u nauci o morskim psima, sa sjedištem u Bradentonu na Floridi.

Dugi rokovi trudnoće i činjenica da je nekim morskim psima potrebno 10 do 12 godina da dostignu seksualnu zrelost, poput velike bijele, dodatno utiču na populacije koje su desetkovane neodrživim ribolovnim praksama.

Morski psi se ne glasaju

Morski psi su prvenstveno tiha stvorenja, jer nemaju organe za proizvodnju zvuka. Umjesto da govore, ajkule komuniciraju govorom tijela, kao što su cik-cak, drhtanje i pomicanje čeljusti.

Ajkule mogu osjetiti elektricitet

Morski psi imaju šesto čulo - mogu uhvatiti nanoskopske elektromagnetne struje. Ovo dodatno čulo može im pomoći da se kreću oceanom i pronađu plijen, ili čak partnera.

- Sitni električni impuls koji mozak plijena šalje njegovom srcu da mu kaže da kuca može se otkriti morskim psima, tako da mogu prilično efikasno pronaći skriveni plijen - rekao je Macdonald.

S ovim fino usklađenim čulom, ajkule love bolesne i slabe životinje, igrajući ključnu ulogu u održavanju zdravog morskog ekosistema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.