open-navfaktor-logo
search
Izgorjele dvije zgrade
Broj poginulih u požaru u Valenciji povećan na deset
Vatrogasci i policija do sada su otkrili tijela deset osoba nakon što je požar zahvatio dvije velike stambene zgrade u Valenciji.
23.02.2024. u 19:11
get url
text

Pilar Bernabe, zvaničnica u Vladi Španije, je rekla da su žrtve identifikovane nakon prvog pregleda ugljenisane zgrade, koji je završen oko 24 sata nakon što je izbio požar.

- Ne možemo zanemariti mogućnost da bude još žrtava, bit će još inspekcija - rekla je Bernabe.

Četiri žrtve su iz iste porodice - majka, otac, trogodišnja djevojčica i novorođenče, javio je "El Pais".

Predsjednik vlade španske autonomne zajednice Valencia Carlos Mazon rekao je da je 15 osoba povrijeđeno, od kojih je pet vatrogasaca. Srećom niko od njih nije u teškom stanju.

Vatrogasci su u četvrtak uspjeli spasiti dvije osobe koje su stajale na balkonima. Vatrogasac je takođe morao da skoči sa drugog sprata bježeći od plamena.

Stručnjaci su rekli španskim medijima da su zgrade bile obložene poliuretanom - istim materijalom koji je korišten za izolaciju Grenfell tornja u Londonu, koji izgorio 2017. godine, pri čemu su poginule 72 osobe.

Scene dva požara bile su slične - zgrade i u Londonu i u Valenciji zahvatio je plamen u roku od 30 minuta od izbijanja požara, a dizali su se gusti oblaci crnog dima.

VEZANI TEKST - Nezapamćeni požar progutao zgrade u Španiji: Poginule najmanje četiri osobe, veliki broj nestalih

- Poliuretan na fasadi pretvorio je zgradu u kamin. To je sintetički materijal koji omogućava dobre toplotne performanse, ali je zapaljiv - rekao je za "El Mundo" procjenitelj osiguranja Juan Antonio Diego.

Mediji prenose da je požar izbio na osmom spratu i proširio se na dvije stambene zgrade u kojima je živjelo oko 450 ljudi.

Valencia je proglasila trodnevnu žalost, što uključuje obustavljanje prvih događaja čuvenog festivala Las Fallas.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.