open-navfaktor-logo
search
Rusi nepripremljeni
Britanski vojni stručnjak: Ukrajina ponižava Rusiju na bojnom polju, brišu s njima pod
Ukrajina "ponižava" Rusiju na bojnom polju i "briše s njom pod u smislu svjetskog mišljenja", kaže britanski vojni stručnjak.
18.03.2022. u 10:10
get url
text

VEZANI TEKST - Rusija gađala Lavov, 70 kilometara od NATO članice Poljske

Profesor Michael Clarke, bivši direktor istraživačkog centra Royal United Services Institute (RUSI), kaže: "Rusi prave skoro svaku taktičku grešku koju je moguće napraviti".

Govoreći u emisiji Today na BBC Radiju 4, on objašnjava: - One (ruske trupe) izgledaju kao snage koje su bile potpuno nepripremljene, koje nisu razmišljale o tome kako bi velika kampanja mogla izgledati.

Ukrajinci koče rusko napredovanje u svim oblastima, pa čak i sada izvode prilično efikasne kontranapade. Rusi gube mnogo opreme i trupa.

Profesor Clarke kaže da Ukrajina ima "standardni NATO" sistem komande i kontrole na bojnom polju, izgrađen uz pomoć NATO zemalja od 2014.

- Napad na postrojenje za održavanje aviona u Lavovu jutros pokazuje da je jasno da Rusi idu na infrastrukturu koja drži ukrajinske avione u zraku - kaže on. Dodaje da je "uUdar na grad na zapadu samo 70 kilometara od poljske granice također pokušaj da se uplaši zapad da ne pomaže Ukrajincima kao dosad".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.