open-navfaktor-logo
search
Policija na ulicama
Bivši pakistanski premijer Imran Kahn nakon hapšenja pozvao na mirne proteste
Nakon što je u subotu uhapšen u svojoj rezidenciji u Lahoreu, bivši pakistanski premijer Imran Khan pozvao je pristalice da izađu na mirne proteste, prenosi Anadolu.
05.08.2023. u 15:43
get url
text
Policija na ulicama
Policija na ulicama

Khan je uhapšen u subotu nakon što je osuđen na tri godine zatvora zbog korupcije, odnosno nezakonite prodaje državnih darova.

U unaprijed snimljenoj poruci objavljenoj na društvenim mrežama, Khan je rekao: "Poslije mog hapšenja želim da nastavite s mirnim protestima i da ne sjedite mirno u svojim kućama."

U međuvremenu, veliki broj njegovih pristalica izašao je na ulice protestujući protiv odluke suda. Policijske snage su pojačale prisustvo na ulicama pakistanskog grada, a tokom protesta uhapšeno je i nekoliko osoba.

Farrukh Habib, bivši državni ministar za informacije, rekao je na platformi X, nekadašnjem Twitteru, da je policija Punjaba uhapsila Khana, predsjednika pakistanske stranke Tehreek e Insaaf (PTI), i da će ga kasnije prebaciti u Islamabad.

Zatvorsku kaznu za "koruptivne radnje" objavio je prvostepeni sud u glavnom gradu Islamabadu.

- Proglašen je krivim za koruptivne radnje tako što je namjerno skrivao beneficije koje je stekao od državne blagajne. Varao je dajući lažne informacije o poklonima koje je dobio od Toshakhane - naveo je sud.

Ovo je drugi put u posljednja tri mjeseca da je Khan uhapšen.

Khan je optužen u slučaju "Toshakhana" koji je pokrenula Izborna komisija zemlje u maju. Njegovi advokati bojkotovali su ročište nakon što je sudija odbio odgoditi njegovu optužnicu na suđenju.

Toshakhana je vladin odjel koji čuva poklone koje primaju članovi parlamenta, ministri, ministri vanjskih poslova, predsjednici i premijeri.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.