open-navfaktor-logo
search
Bez dogovora s Vladom
Bivši njemački kancelar Schröder sastaje se s Putinom
Bivši njemački kancelar Gerhard Schröder sastaje se danas u Moskvi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom radi razgovora o okončanju rata u Ukrajini, piše Politico, pozivajući se na izvore upoznate s tim.
10.03.2022. u 19:07
get url
text

Posjeta Schrödera Moskvi uslijedila je nakon razgovora u Istanbulu s ukrajinskim političarem koji je član delegacije te zemlje za mirovne pregovore s Rusijom, rekli su izvori Politiku.

- Ukrajina je željela vidjeti može li Schröder izgraditi most za dijalog s Putinom - rekao je anonimni izvor, prenos Guardian.

Schröder, koji je bio njemački kancelar od 1998. do 2005. godine, bio je žestoko kritikovan u zemlji i inostranstvu zbog svog odbijanja da prekine svoje bliske veze s ruskim kompanijama od ruske invazije na Ukrajinu.

On je u upravnom odboru ruskog naftnog giganta Rosnjefta i predsjednik je odbora dioničara kompanije koja je zadužena za izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2.

Prošle sedmice, cjelokupno osoblje Schröderovog ureda dalo je ostavku kao odgovor na njegovo odbijanje da otkaže ugovore s ruskim gasnim kompanijama.

Njemački zvaničnici rekli su da vlada nije pristala ni na jedan sastanak koji bi uključivao bivšeg kancelara i Putina, prenosi Reuters.

Upitan o sastanku, jedan izvor je rekao da to "nije bilo dogovoreno s vladom niti je bila opcija".

Drugi izvor je istu informaciju potvrdio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.