open-navfaktor-logo
search
"Ništa nije ostalo"
Biti grobar u Gazi: Ne mogu da spavam zbog velikog broja dječijih leševa koje sam vidio
Masovne grobnice postale su neophodno rješenje za građane Pojasa Gaze koji se suočavaju sa zapanjujućim brojem žrtava dok ulaze u drugi mjesec razornih napada Izraela.
11.11.2023. u 11:34
get url
text

Tragedije nastavljaju da eskaliraju, otkrivajući sve više zločina koje je izraelska vojska počinila nad civilima u Pojasu Gaze.

Saadi Baraka, 63-godišnji palestinski grobar, pričao je za Anadolu o svojoj patnji zbog velikog broja djece i žena koje je morao pokopati od početka rata 7. oktobra.

Uprkos tome što je život proveo u ovoj profesiji, rekao je da je ono čemu trenutno svjedoči "neuporedivo" sa bilo čim u prošlosti, do te mjere da ne može ni spavati ni jesti.

Uprkos pokušajima da se rat predstavi kao uništavanje Hamasovih ciljeva, boraca, tunela, oružja i centara, istina je, prema zvaničnim podacima, da većinu stanovništva Gaze čine žene i djeca.

Realnost je dovela do velike tragedije, pri čemu su djeca i žene najmanje 70 posto žrtava izraelskih vazdušnih napada, kojih je do sada više od 11.000.

-Zašto masovne grobnice? 

"Bili smo prisiljeni na ovo (op.a. masovne grobnice). Nema mjesta za smještaj svakog dana ovolikog broja tijela, a nema ni blokova (betonske ploče koje se postavljaju u grobovima, op.a.). Svega je nestalo u Gazi - kazao je Baraka.

Istakao je da do danas nije vidio takav zločin nad djecom, ženama i starcima, čak ni u nacističkom režimu.

- Jučer sam sahranio oko 600 žrtava, više nego što sam sahranio u proteklih pet godina. Ovakvu brutalnost nisam vidio. Većina onih koje sam sahranio bili su žene i djeca - rekao je Baraka.

Prema njegovim riječima, "svaka masovna grobnica je velika oko šest metara i u njoj je pokopano oko 45 ljudi. Navodi da je "u najvećoj masovnoj grobnici bilo pokopano 137 ljudi".

O potrebi za kopanjem masovnih grobnica, rekao je da nemaju dovoljno potrebnih materijala:

- Ništa nije ostalo u Gazi. Čak ni vode više nema.

"Ne mogu spavati"

Baraka je ispričao za AA o svojoj nevolji tokom dugih radnih dana.

- Ne mogu spavati zbog velikog broja dječijih leševa koje sam vidio. Šta su kriva ta djeca - upitao je Baraka.

Naglašava da ne traže pomoć i hranu, nego teže miru još od dana Abu Ammara, odnosno preminulog palestinskog predsjednika Yassera Arafata. U međuvremenu, dodao je, izraelski premijer Benjamin Netanyahu samo nastavlja s krvoprolićem.

- Mi nastojimo da živimo dostojanstveno i slobodno, da imamo državu, suverenitet. Želim da budem građanin kao i svaki drugi na svijetu. Oni koji šalju pomoć treba da smatraju prikladnijim da nam dozvole da živimo kao građani u svojoj zemlji, baš kao što je slučaj u bilo kojoj drugoj naciji - istakao je Baraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.