open-navfaktor-logo
search
Nakon dva dana
Bijeljinsko tužilaštvo još bez odgovora na napad na povratnika kod Zvornika
Dva dana nakon napada na povratnika Senada Sejfića iz Gornje Kamenice koji je uznemirio mještane, uhapšene su dvije osobe, ali iz Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini nema odgovora o postupanju.
05.09.2023. u 21:14
get url
text

VEZANI TEKST - U entitetu RS ponovo napad na Bošnjake: Kod džamije u Gornjoj Kamenici pretučen Senad Sejfić

Safet Mehmedović je bio iza kolone vozila i prvi je očevidac napada na Senada Sejfića. Za Detektor je kazao da se Sejfić izmakao vozilom u stranu pored džamije kako bi drugo vozilo prošlo, ali da su osobe u majicama "Jagnjijada Borogovo" izašle iz vozila i počele da ga udaraju.

- Ja imam 60 godina, a supruga 58, mi nismo razmišljali je li on Bošnjak i ko je, nismo ni znali, mi smo vidjeli da je čovjek sam i izašli smo da pomognemo - rekao je Mehmedović.

Njegova supruga je bila u automobilu i glasno pozivala komšije da pomognu Sejfiću, dok je nekoliko mladića Mehmedovića fizički držalo za ruku i nije dozvolilo da priđe da pomogne.

- Ljudi su izašli kad je moja žena krenula da vrišti, jedan je poznao jednog napadača. Ova trojica koja su poslije došla nisu učestvovali u tuči, odnosno u prebijanju, ali su nadgledali i nisu ništa učinili da pomognu čovjeku. Još su mene hvatali i držali da i ja što manje pomognem - kazao je.

U mjestu Borogovo u općini Osmaci udaljenom dvadesetak kilometara od Kamenice, u danu napada na Sejfića je održana manifestacija "Birčanska jagnjijada", na kojoj su prisustvovali i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, kao i Jelena Trivić, zastupnica u Narodnoj skupštini RS-a. Prema fotografijama koje su objavili na svojim društvenim mrežama, učesnici manifestacije su nosili majice i kape s tradicionalnim i ravnogorskim motivima.

Iz Policijske uprave Zvornik su odgovorili da su, prema Zakonu o krivičnom postupku RS-a, uhapsili dvije osobe nakon prijave napada u Gornjoj Kamenici u okolini Zvornika.

U odgovoru su naveli da je o svemu obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, pod čijim nadzorom se preduzimaju dalje mjere i radnje na dokumentovanju događaja.

Iz ovog tužilaštva nisu odgovorili na upit Detektora o kvalifikaciji ovog djela, niti o procesuiranju počinilaca. Na telefonski poziv dan poslije je rečeno da je upit u proceduri. Iz ovog tužilaštva ni ranije nisu dostavljali odgovore na upite o zločinima počinjenim iz mržnje i napadima na povratnike.

Mehmedović je za Detektor kazao da misli da je napad odraz nacionalne mržnje i netrpeljivosti, jer se desio kraj džamije, na povratnika Bošnjaka koji tu živi sam. U razgovoru je pojasnio da se nakon rata nije nikad vratio u Kamenicu, ali da tu dolazi stalno i da od komšija saznaje da žive u strahu. Mnogi su, poput njega, izgubili članove porodice u Zvorniku, Srebrenici i okolini, i napadi poput ovog oživljavaju traume.

- Kamenica je poznata kao "dolina grobnica", ovdje imaju u zidu uklesana imena onih koji su stradali, većina mi je familija, a stotinjak njih sigurno da su mi bliža i šira porodica ubijenih u genocidu i tokom rata - rekao je Mehmedović.

Detektor je ranije pisao da su povratnici na ovom području uznemireni jer je na sportskoj dvorani "Sokolski dom" bio ispisan grafit kojim se veliča i herojem naziva Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac, a koji je prekrečen nakon upita novinara upućenih MUP-u i gradskim službama.

Prije nekoliko dana, u naselju Divič je pored osnovne škole ispisano nekoliko grafita s oznakom "SSSS", a u bližem gradskom dijelu i grafit podrške Ratku Mladiću.

Mještani Kamenice s kojim su novinari Detektora razgovarali kažu kako je strah postao konstantan, zbog čega su noć proveli budni.

VEZANI TEKST - Feštali sa Dodikom i Trivić, pa vraćajući se pijani napali povratnika: "Onako 'nabrijani' pretukli bi i za disanje"

Dan nakon napada na Sejfića, predstavnici vlasti Grada Zvornika, kao i predstavnici Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice Federacije BiH, posjetili su mještane Kamenice. Šaban Redžić, povratnik u Kamenicu, zvaničnicima je poručio da se moraju više potruditi da se ovakvi događaji ne ponavljaju, jer nisu sigurni koliko će povratnici moći dugo trpjeti nasilje i napade.

- Nećemo reagovati, prepustit ćemo organima da odrade svoj posao - kazao je on.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović je na okupljanju poručio da je događaj bacio sjenu na dobar odnos građana, ali da se nada i da će se potruditi da se dobar međuetnički odnos nastavi ubuduće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.