open-navfaktor-logo
search
Američki predsjednik
Biden upozorio Izrael da ne može koristiti humanitarnu pomoć Gazi kao "čip za pregovaranje"
Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Izrael da ne može koristiti pomoć kao "čip za pregovaranje" u svojoj borbi protiv Hamasa i pozvao je na trenutni privremeni prekid vatre u Gazi, gdje su se umnožili strahovi od nadolazeće gladi.
08.03.2024. u 08:15
get url
text

Koristeći svoje godišnje obraćanje o stanju nacije da iznese neke od svojih najjačih komentara do sada o petomjesečnom ratu, Biden je također naredio američkoj vojsci da predvodi "hitnu misiju" za izgradnju privremenog pristaništa kod Gaze kako bi se omogućilo više isporuka pomoći.

Njegovo obraćanje upućeno je Kongresu dok su se nade za novim primirjem smanjile prije početka ramazana nakon što su pregovarači Hamasa napustili razgovore s posrednicima u Egiptu kako bi se konsultovali sa rukovodstvom pokreta u Kataru.

- Rukovodstvu Izraela kažem ovo - humanitarna pomoć ne može biti sekundarno razmatranje ili čip za pregovaranje - rekao je Biden.

- Zaštita i spašavanje nevinih života mora biti prioritet - naglasio je.

Biden je rekao da će privremeni mol, najavljen prije njegovog obraćanja, moći "primiti velike brodove koji nose hranu, vodu, lijekove i privremena skloništa".

Biden, koji je suočen s političkim pritiskom zbog svoje nepokolebljive podrške Izraelu uprkos pogoršanju humanitarne krize u Gazi, naglasio je da "neće biti američke čizme na terenu" kao dio projekta.

Američko osoblje će ostati na moru dok saveznici upravljaju operacijama na kopnu iz luke. Plan bi također uključivao koridor pomorske pomoći sa Kipra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.