open-navfaktor-logo
search
Istraga
Biden nepropisno čuvao strogo povjerljive dokumente, nije se mogao sjetiti kada mu je sin umro
Američki predsjednik Joe Biden ljutito je kritizirao istragu koja je otkrila da je pogrešno rukovao strogo povjerljivim podacima, opovrgao je tužioca koji je iznio da se mučio prisjetiti ključnih životnih događaja.
09.02.2024. u 07:48
get url
text

- Pamćenje mi je dobro, nemam problema s njim - rekao je Biden na iznenadnom brifingu za novinare. Obrušio se na tvrdnju tužioca da se ne može sjetiti kada mu je sin umro, rekavši: "Kako se, dovraga, usuđuje to reći?"

Istraga je pokazala da je Biden namjerno zadržao i otkrio povjerljive datoteke, ali je odlučeno da ga neće optužiti.

Posebni tužilac Ministarstva pravosuđa Robert Hur utvrdio je da je Biden nepropisno čuvao povjerljive dokumente koji se odnose na vojsku i vanjsku politiku u Afganistanu nakon što je služio kao potpredsjednik.

U Hurovom izvještaju koji je sa 81-godišnjim američkim predsjednikom pričao više od pet sati u sklopu istrage, navodi se da se Biden nije sjećao, ni otprilike kad mu je umro sin Beau.

Kad je Ured posebnog tužioca intervjuirao Bidena, navodi se u izvještaju, predsjednik se "nije sjećao kada je bio potpredsjednik, zaboravivši prvog dana intervjua kada mu je završio mandat".

Članovi Bidenovog pravnog tima su pronašli povjerljive dokumente u Bidenovom uredu u Washingtonu i u njegovoj rezidenciji u Wilmingtonu u saveznoj državi Delaware.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.