open-navfaktor-logo
search
Kako je i najavio
Ben Wallace podnio ostavku na mjesto ministra odbrane Velike Britanije
Ben Wallace je u četvrtak formalno podnio ostavku na mjesto ministra odbrane Velike Britanije, a očekuje se da će premijer Rishi Sunak uskoro objaviti ime njegovog nasljednika.
31.08.2023. u 10:46
get url
text

U pismu o ostavci, nakon što je u julu objavio da namjerava napustiti funkciju, Wallace je naveo da je "čast služiti s muškarcima i ženama oružanih snaga i obavještajnih službi koji toliko toga žrtvuju za sigurnost".

- Nakon pažljivog razmišljanja, donio sam odluku da zatražim dozvolu da se povučem. Prvi put sam osvojio mjesto 2005. godine, a nakon mnogo godina službe, vjerujem da je vrijeme da posvetim pažnju aspektima života koje sam zanemario i istražim nove mogućnosti - naveo je on.

Izrazio je zahvalnost na podršci koju je dobio, uvjeravajući Sunaka i Vladu u svoju stalnu podršku. Očekuje se da će zadržati svoju funkciju zastupnika.

Wallace se navodno smatra potencijalnim nasljednikom Jensa Stoltenberga, generalnog sekretara NATO-a čiji je mandat nekoliko puta produžen, a koji bi trebalo da se povuče u oktobru 2024. godine.

Wallace je ranije pokazao da je spreman da preuzme kormilo NATO-a, navodeći:

- To je posao koji bih volio... Ali nije na meni da odlučujem. To je odluka za sve saveznike.

U julu je Wallace objavio odluku da uskoro povuče s mjesta ministra odbrane.

Služeći na toj funkciji uz tri različita premijera, Wallace je igrao istaknutu ulogu u naporima Velike Britanije da se riješi sukob u Ukrajini.

Prije najave ostavke u julu, Wallace je izazvao kontroverzu izjavom da Velika Britanija ne funkcioniše kao "Amazonova" služba za dostavu oružja Ukrajini i sugerišući da bi Kijev trebao razmotriti izražavanje "zahvalnosti" onima koji ga podržavaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.