open-navfaktor-logo
search
Uputio kritiku
Ben-Gvir poručio Bidenu: Izrael nije još jedna zvijezda na američkoj zastavi
Izraelski krajnje desničarski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir kritikovao je američkog predsjednika Joea Bidena zbog njegovih kritika izgradnje jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.
10.07.2023. u 12:34
get url
text

- Predsjednik Biden mora internalizirati da Izrael nije još jedna zvijezda na američkoj zastavi - napisao je Ben-Gvir na Twitteru.

Biden je u subotu u intervjuu za CNN rekao da koaliciona vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ima neke “od najekstremnijih članova“ koje je vidio u Izraelu.

Ben-Gvir i izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich glasni su zagovornici proširenja ilegalnih jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

- Na koji način sam ja ekstremista? Je li time što dajem oružje građanima Izraela kako bi se mogli braniti? Po tome što dajem punu podršku našim vojnicima i oficirima. Pozivam Bidena da obiđe Jerusalem i Hebron da vidi da je naš ekstremizam ekstremna, ogromna ljubav prema državi Izrael - poručio je Ben-Gvir.

Procjene pokazuju da oko 700.000 jevrejskih doseljenika živi u 164 naselja i 116 ispostava na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranim teritorijama smatraju se nelegalnim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.