open-navfaktor-logo
search
Priča sa sretnim završetkom
Bankar iz Torina proglašen herojem: Uhvatio trogodišnje dijete koje je palo s balkona
Herojem je proglašen 37-godišnji Italijan nakon što je uhvatio trogodišnju djevojčicu koja je pala s balkona na petom spratu.
28.08.2023. u 08:24
get url
text

Mattia Aguzzi, bankar iz Torina, rekao je da su on i njegova djevojka u subotu oko 11 sati po lokalnom vremenu išli do pekare u centru Torina, piše CNN.

- Izašao sam sa svojom djevojkom kupiti hljeb i čuli smo vriskove iz zgrade koji su nam privukli pažnju. Čuo sam čovjeka da vrišti kad je vidio djevojčicu kako se naginje na rubu. Djevojčica se sve više naginjala i penjala, držala se samo s dvije ruke, a noge su joj bile u zraku - opisao je Aguzzi.

Vikanjem je pokušao privući pažnju djevojčice, ali je shvatio da ga ne čuje. Tada je procijenio gdje bi djevojčica mogla pasti i stao je na to mjesto.

- Počeo sam vikati na nju da miruje i da se vrati unutra, ali nije čula. Kad sam vidio da pada, stao sam joj na put, zatvorio oči i nadao se da će sve biti najbolje, ublažio sam joj udarac i oboje smo pali na zemlju - objasnio je.

Aguzzi je zadobio lakše povrede.

- U početku nisam osjećao nikakve znakove života, onda je djevojčica počela plakati i ja sam odahnuo - rekao je.

Roditelji djevojčice izašli su na ulicu kada su shvatili šta se dogodilo, a hitne službe odvezle su malenu u bolnicu.

Aguzzi je rekao da su roditelji djevojčice u šoku, ali da je djevojčica dobro.

- Postupci Mattije Aguzzija, našeg sugrađanina koji je u letu uhvatio i spasio život djevojčice koja je pala s petog sprata, herojska su i nesvakidašnja gesta - napisao je gradonačelnik Torina Stefano Lo Russo u objavi na Facebooku.

Pozvao je na odavanje počasti Aguzziju. Italijanska premijerka Giorgia Meloni također je zahvalila bankaru.

- Priča o djevojčici koja je pala s balkona na petom spratu zgrade u Torinu mogla se pretvoriti u tragediju. Ali zahvaljujući brzini Mattie Aguzzija, koji ju je vidio kako pada i zgrabio u zraku, njen život je spašen. Velika čast i zahvalnost ovom mladom heroju - napisala je premijerka na Twitteru.

Aguzzi ipak ne želi da ga zovu herojem.

- Nemojte me zvati herojem. Sve sam radio tako prirodno. Ništa nisam razmišljao i pokušao sam učiniti ono što je trebalo - rekao je i našalio se da mu je pomogao višak kilograma.

- U svakom slučaju, sad mi više neće govoriti da je bolje da malo smršam. Prošlo je dobro. Šta više možemo poželjeti?

Sudbina nas je tamo smjestila. Slučaj, sudbina. Koliko ja znam, svi smo dobro. A to je, vjerujte mi, nešto najljepše - zaključio je Aguzzi.

Italijanska policija istražuje okolnosti pada djeteta sa balkona.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.