open-navfaktor-logo
search
"Alergičan" na nju
Banjalučki advokat udario 85-godišnju kolegicu Melihu Filipović: "Tužit ću ga komori i sudu"
Počasni predsjednik Advokatske komore RS-a Jovan S. Čizmović ošamario je prekjučer 85-godišnju kolegicu advokaticu Melihu Filipović
03.10.2019. u 10:09
get url
text

Advokatica Meliha Filipović (85) bila je u utorak žrtva napada advokata Jovana S. Čizmovića, počasnog predsjednika Advokatske komore RS-a, koji ju je ošamario tokom jednog spora kojem su oboje prisustvovali.

Advokatica Filipović potvrdila je za Faktor da ju je Čizmović udario bez posebnog razloga, te da je još u šoku i emotivno potresena. Zbog napada će, kako je objasnila za naš portal, prijaviti Čizmovića Advokatskoj komori RS-a i podnijeti sudsku tužbu.

Dvoje advokata bili su na uviđaju u kojem se provodio postupak prestanka državne svojine na parceli, a kojem su prisustvovali i službenici Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a (RUGIP) koji su sve i službeno evidentirali, te Pravobranilaštva i vještak.

- Radilo se o sporu na osnovu kojeg on (Čizmović, op. a.) pokušava doći do neke zemlje. Počeo je razgovarati sa vještakom, a ja sam mu rekla: "Ne možeš, Jovane, ti sa vještakom ništa pričati". To je bio okidač kada me je udario. Bilo je tu puno radnika koji su svemu svjedočili i napravljen je zapisnik da me je ošamario. Službenica RUGIP-a je bila jedna mlada žena koja se i sama izgubila i ona je rekla: "Prekidamo sve" – ispričala je Filipović.

Naglasila je da je u vrijeme dok je Čizmović bio predsjednik Advokatske komore RS-a, ulazila u raspravu s njim i znala mu govoriti za stvari sa kojima se nije slagala.

- Vjerujem da je već duže vrijeme bio "alergičan" na mene. Međutim, još ne dolazim sebi da se ovako nešto dogodilo. Mnogo advokata mi se javilo i pružilo podršku, kad su čuli. Prvog koji me je nazvao, ovlastila sam da podnese prijavu protiv Čizmovića Advokatskoj komori RS-a, a tužit ću ga i sudu. Ovo je sada poprimilo velike razmjere – rekla je Filipović.

Advokat Čizmović se danas nije javljao na naše pozive, kako na mobilni telefon, tako ni u svojoj advokatskoj kancelariji u Banjoj Luci.

On je ranije za medije izjavio da je advokatica Filipović njemu "svašta govorila", te da se nije radilo o "šamaru, nego dodiru po obrazu".

Iz RUGIP-a nisu odgovorili na naš upit šta se nalazi u njihovoj službenoj zabilješci.

Odmah po dobijanju, njihov odgovor ćemo objaviti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.