open-navfaktor-logo
search
Nižu se reakcije
Amerikanci i Britanci izveli napad na Jemen, vođa Huta najavio odmazdu: "Najveća ludost u historiji"
Sjedinjene Države i Velika Britanija započeli su napade na ciljeve povezane s Hutima u Jemenu. To je prvi put da su napadi pokrenuti protiv grupe koju podržava Iran, a otkako je krajem prošle godine počela gađati međunarodne brodove u Crvenom moru.
12.01.2024. u 08:09
get url
text

VEZANI TEKST - Jemen: U zračnim napadima ubijen 31 civil, među njima i djeca i žene

Zvaničnici su otkrili da su napadi izvedeni avionima, brodovima i podmornicama, da su Australija, Kanada, Bahrein i Holandija pružile podršku operaciji, a da je ciljano više od deset lokacija, javlja BBC.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je zvaničnik Huta, nazvavši te napade "američko-cionističko-britanskom agresijom".

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da je operacija direktan odgovor na napade Huta na brodove u Crvenom moru. Poručio je da neće oklijevati s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka trgovine.

Vođa Huta Mohammed al-Bukhaiti rekao je kako će SAD i Velika Britanija "uskoro shvatiti" da su napadi na Jemen "najveća ludost u njihovoj historiji".

- Amerika i Britanija pogriješile su kad su pokrenule rat protiv Jemena jer nisu imale koristi od svojih prethodnih iskustava - napisao je na mreži X.

Nižu se reakcije zemalja na napad SAD-a i Britanije na Jemen. Rusija je zatražila hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi se raspravljalo o udarima, javlja Sky News.

Iran je oštro osudio napad nazivajući ga kršenjem suvereniteta Jemena.

- Ovi napadi su jasno kršenje suvereniteta Jemena i teritorijalnog integriteta te kršenje međunarodnih zakona. Samo će pridonijeti nesigurnosti i nestabilnosti u regiji - rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nassar Kannani.

Vojska SAD-a objavila je snimke početka napada na Jemen.

- Ova multinacionalna akcija ciljala je na radarske sisteme, sisteme protivzračne odbrane te skladišta i lansirna mjesta bespilotnih letjelica, krstarećih i balističkih projektila. Militante Hutija i njihove destabilizirajuće iranske sponzore držimo odgovornima za nezakonite, neselektivne i bezobzirne napade na međunarodne brodove, koji su dosad utjecali na 55 zemalja, kao i za ugrožavanje života stotina pomoraca.

Njihove nezakonite i opasne radnje nećemo tolerisati i oni će za to odgovarati - rekao je general Michael Erik Kurilla.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.