open-navfaktor-logo
search
"Katastrofalan pristup"
Američki senator: Dati još 10 milijardi dolara vojne pomoći Izraelu bilo bi neodgovorno, Netanyahuov cilj u Gazi je nejasan
Američki senator Bernie Sanders izjavio je u nedjelju da bi bilo "neodgovorno" da Sjedinjene Američke Države (SAD) pruže dodatnih deset milijardi dolara vojne pomoći Izraelu kao podrška u ratu protiv Hamasa.
11.12.2023. u 09:14
get url
text

Sanders je to rekao dok se pojavljivao u CBS News programu Face the Nation, prema novinskom izdanju The Hill.

- Mislim da bi bilo neodgovorno da Sjedinjene Američke Države daju (izraelskom premijeru Benjaminu, op. a.) Netanyahuu još deset milijardi dolara kako bi nastavio da vodi ovaj užasni rat - rekao je Sanders gostujući na CBS Newsu.

Dodao je da Kongres mora "jasno staviti do znanja Netanyahuu da im nećemo jednostavno dati blanko ček da ubijaju žene i djecu u Palestini".

- Raseljeno je 1,9 miliona ljudi, koji hodaju okolo bez vode, hrane. Bez ikakvih medicinskih sredstava. To je humanitarna katastrofa. A Sjedinjene Američke Države moraju izvršiti sav pritisak koji mogu da kažu Netanyahuu da zaustavi ovaj katastrofalni vojni pristup - rekao je Sanders.

Sanders je ponovio da Izrael ima pravo na samoodbranu, ali je naglasio da nema pravo da ratuje protiv civila u Gazi.

Također je rekao da je Netanyahuov cilj u vezi s Gazom nejasan.

Sandersovi komentari dolaze nakon što je zahtjev američkog predsjednika Joea Bidena za budžet od 105 milijardi dolara, koji je uključivao vojnu pomoć Izraelu i Ukrajini, odbijen u Senatu 7. decembra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.