open-navfaktor-logo
search
Slučaj Gadžun
Advokat Nakić pojasnio zašto je tražio izuzeće: Sudija je moj vjenčani kum, znamo se cijeli život
Alen Nakić, jedan od dvojice branilaca doktora Suada Rožajca, optuženog da je kao jedan od troje ljekara odgovoran za smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun, na današnjem ročištu zatražio je da iz postupka bude izuzet jedan od članova Sudskog vijeća, sudija Adi Isaković. 
14.12.2023. u 11:21
get url
text

VEZANI TEKST - Prekinuto ročište u slučaju Džene Gadžun: Traži se izuzeće sudije zbog kumstva, Halimić sposobna prisustvovati

Nakić je na ročištu kazao kako traži izuzeće zbog "kumstva sa istim", a kako je pojasnio za Faktor, riječ je o tome da je sudija Isaković njegov vjenčani kum. 

- On je moj kum i znamo se cijeli život, tako da ne bi bilo u redu da u ovako ozbiljnom postupku imamo takvu situaciju. Ne radi se ni o kakvom odugovlačenju ili bilo čemu sličnom, zahtjev sam podnio isključivo radi zaštite digniteta Suda i osiguranja pravičnosti postupka - kazao je Nakić za Faktor. 

Kako je dalje ustvrdio, on do današnjeg ulaska u sudnicu nije ni znao da je sudija Isaković jedan od članova Vijeća.

- Uz kolegu Džemu Hadžiomeragića, koji se dosad pojavljivao na ročištima, u spisu je uložena i moja punomoć. Tužilaštvo je to propustilo navesti, jer da jeste, sudija bi to primijetio i sam bi zatražio svoje izuzeće, kao što je to učinio više puta ranije dok je bio sudija Općinskog suda, a u predmetima u kojima sam se ja pojavljivao kao opunomoćenik - kazao nam je Nakić. 

Još jednom je ponovio da bi "bilo krajnje neodgovorno u ovako ozbiljnom predmetu, gdje je posljedica smrt djeteta i gdje su emocije krajnje nabijene, kao i gdje postoji povećan interes javnosti, da nije reagirao i stoga je reagirao odmah, da se ne bi kasnije doveo u sumnju cijeli proces".

O zahtjevu advokata Nakića odluku bi trebala donijeti Opća sjednica sudija kantonalnog suda, nakon čega će biti zakazan nastavak glavnog pretresa.

Za smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun, osim anesteziologa Suada Rožajca, optužene su još i doktorice Nina Jovanović i Jasmina Halimić - Alajbegović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.