Kamen temeljac na sadašnjoj lokaciji je postavljen davne 1980. godine i to upravo na današnji dan, 6. aprila pod nazivom UPI RO KLAS – Pekarski centar i tvornica polugotovih jela Rajlovac, a sama tvornica je otvorena dvije godine prije 14. Zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu. Tadašnjim generacijama Sprind je bio poznat kao Ilidžanska rosa i bila je to jedna od najcijenjenih kompanija tog vremena.
{$galerijaFotografija}
Dolaskom nove Uprave i zahvaljujući velikoj reorganizaciji u samoj firmi, Sprind kreće sa značajnim investicijama i modernizacijom poslovanja, a sa ulaskom u AS grupaciju 2014. godine, ova kompanija ostvaruje najbolje poslovne rezultate od svog postanka.
- Sprind je prošao kroz mnoge izazove i prepreke koje je, uz pomoć vrijednih zaposlenika, uvijek uspješno savladavao. I za vrijeme ratnih godina kada je načinjena materijalna šteta od 16 miliona KM, Sprind je uspio 1996. godine obnoviti svoju proizvodnju i krenuti sve ispočetka. Danas imamo najsavremeniju opremu za proizvodnju hljeba, peciva, jufke, somuna, kolača i važimo za jednu od kompanija u koje potrošači imaju puno povjerenje, a to nam je najvažnije - ističe Samir Glušac, direktor kompanije Sprind i navodi da najnovije ulaganje u savremenu opremu automatizuje proces rezanja i pakovanja hljeba, te višestruko povećava kapacitet na 30.000+ hiljada komada/dnevno.
Iz Sprinda navode, da za sve poslovne uspjehe, zasluge idu svim uposlenicima koji su vrijedno radili, a njihovo zalaganje za unapređenje poslovnih rezultata je neprocjenjivo, te ocjenjuju da su ljudski resursi najvažnija karika u lancu poslovanja. 2023. godinu navode kao jednu od onih u kojoj bi mogli ostvariti sve velike poslovne ciljeve, a godinu su započeli novim brendiranjem svojih vozila koje će biti pravo osvježenje na gradskim ulicama. "Najbolji rezani u gradu" su hljebovi kompanije Sprind i neizostavni dio trpeze svakog domaćinstva.