Slani mafini odlični su za doručak ali i za večeru, te kada vam dođu gosti pa želite da ih počastite i nečim slanim.

Mafine bez drugih dodataka možete da kombinujete sa svim prilozima, namazima, umjesto hljeba.

Za osnovni recept potrebno vam je:

- 2 jaja

- čaša jogurta

- pola čaše ulja

- 10 kašika brašna

- kesica praška za pecivo

- kašikica soli                                                                                                                                  

Umutite jaja pjenasto, dodajte jogurt i ulje te izmiješajte, zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Dobro promiješajte tako da se sve lijepo sjedini i da se grudvice izgube. Možete mutiti i mikserom.

Umućenu smjesu sipajte u nauljeni kalup, a otprilike će dvije kašike biti dovoljne za jedan mafin. Pecite ih na 200 stepeni, pa kada fino narastu i porumene, izvadite ih iz rerne. Sačekajte da se malo ohlade pa servirajte.

Da biste dobili sočnije mafine, dodajte i feta sir.

Potrebni sastojci:

- 2 jaja

- 100 mililitara ulja

- 200 mililitara jogurta

- 150 grama brašna

- 100 grama kukuruznog brašna

- kašika mljevenog lana

- prašak za pecivo

- kašikica soli

- 12 kockica feta sira

Odvojite bjelanca od žumanaca, pa ih umutite u čvrsti snijeg. U snijeg od bjelanaca potom dodajite postepeno jedno po jedno žumance i mutite dalje. Dodajte potom ulje i jogurt pa promiješajte.

U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, mljeveni lan, prašak za pecivo i so. Izmiješajte, te suhe sastojke pomalo dodajite u umućenu smjesu i miješajte kašikom da se sve lijepo sjedini.

Kalupe nauljite, stavljate smjesu u svaki od njih. U sredinu stavite jednu kockicu feta sira, pa preko toga još jednu kašiku smese. Sir će biti u sredini mafina, tako da se fino osjeti kada zagrizete.

Pecite mafine na 200 stepeni oko 20 minuta, da porumene i narastu. Izvadite ih iz rerne, sačekajte da se malo ohlade pa poslužite. Jednako su ukusni i sutra, samo ih umotajte u kesu ili stavite u plastičnu kutiju.