Na sam termin jagodičaste noge prvo pomislite na slatke sočne jagode. No, ovaj problem mnogih žena, stručnog naziva folikulitis, može biti jako neugodan. 

To je stanje gdje se tamne, proširene pore javljaju na nogama nakon brijanja, a jagodičaste su nazvane jer upravo podsjećaju na sjeme ovog voća, piše Grazia.

Jagodičaste noge su stanje sa kojima žene žive i bore se tokom cijele godine, ali su naročito primjetne tokom toplijih mjeseci kada se češće nose suknje i šorcevi. 

Na nastajanje ovog problema obično utječu tri faktora, keratosis pilaris (guščja koža), upaljene folikule dlake, odnosno folikulitis ili urasle dlake. Sva tri faktora se manifestiraju kao male nepravilnosti na koži. 

U slučaju guščje kože, keratin je zarobljen i dovodi do formiranja čepa iznad folikularnog otvaranja. Jedini tretman za to jeste eksfolijacija.  

Folikulitis se javlja kada su pore zatvorene zbog ulja u kombinaciji sa bakterijama, mrtvim ćelijama kože i drugim nečistoćama, sa kojima smo svakodnevno u kontaktu. Kada se pore zatvore, rezultat su upaljene folikule, što se manifestira kao malene crvene nepravilnosti na koži. 

Urasle dlačice su sasvim uobičajena pojava, a najviše se javljaju na dijelovima tijela koji se depiliraju. 

Za tretiranje tamnih proširenih pora na nogama se predlaže korištenje hemijskog eksfolijanta ili topikalnog tretmana koji sadrži mliječnu ili glikoličnu kiselinu. Oba sastojka će očistiti zatvorene pore i ukloniti mrtve ćelije kože. 

Kako se folikulitis tehnički smatra blažom varijantom akni, proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu, benzoil peroksid ili retinol također mogu pomoći, jer ubijaju bakterije, isušuju višak ulja i uklanjaju mrtve ćelije kože. Podjednako važna je i hidratacija kože, koja je krucijalna nakon eksfolijacije. Hidrirana koža je gipkija, manje su šanse da će biti upaljena i dlačice će lakše izrastati. Ne preporučuje se diranje tih nepravilnosti, posebno ne oštrim alatima, što može kompromitovati kožu i izazvati infekciju.

Kako bi spriječili folikulitis, koji obično izazivaju znoj, bakterije ili masnoća, preporuka je da uvijek pri ruci imate vlažne maramice i redovno brišete dijelove kože koji su znojni. Redovno održavajte higijenu nježnim sredstvima koja sadrže salicilnu kiselinu. Kada brijete noge, obavezno koristite čist i oštar brijač.