Volite li čokoladne slastice, svakako morate isprobati čokoladnu tortu bez brašna. Ovaj recept ne traži posebne vještine.

SASTOJCI ZA ČOKOLADNU TORTU:

- 15 dkg maslaca
- 20 dkg šećera u prahu
- 10 jaja
- 20 dkg čokolade s najmanje 40 posto kakaa
- 15dkg mljevenih oraha (prema želji)
- 3 kašike kakaa
- krušne mrvice za posipavanje

PRIPREMA ČOKOLADNE TORTE:

1. Otopite maslac. U veću posudu za miksanje stavite šećer. Odvajajte žumance od bjelanaca pa žumance ubacujte u šećer, a bjelance u drugu veću posudu u kojoj ćete kasnije napraviti snijeg.

2. Otopite čokoladu na laganoj vatri. Žumance sa šećerom miksajte 5 minuta pa potom malo po malo unutra dodajte otopljen maslac. Pazite na to da maslac bude mlak, nikako vruć.

3. Izmiksajte čvrst snijeg od bjelanaca. U smjesu žumanaca, šećera i maslaca ubacite otopljenu mlaku čokoladu i kakao. Kada ste je povezali sa smjesom, ubacite u posudu par velikih kašika snijega kako biste je malo razrijedili pa potom u nju umiješajte i orahe. Zatim kompletnu smjesu ubacite u posudu sa snijegom kako biste ga lakše povezali s tako velikom količinom izmiksanih bjelanaca. Miješajte lagano dok sve ne povežete u glatku i svilenkastu smjesu.

4. Upalite peć na 180 stupeni. Namažite kalup za tortu s malo maslaca i temeljito ga posipajte s krušnim mrvicama. Ulijte smjesu u kalup i stavite u zagrijanu peć. Tortu pecite između 40 do 55 minuta. Prvih 30 minuta ne otvarajte peć kako se torta ne bi spustila. Tek kada primijetite da se na vrhu stvorila čvrsta korica i da se torta malo odvaja od rubova kalupa, otvorite peć i čačkalicom je ubodite po sredini. Ako je čačkalica nakon toga suha, torta je pečena. Kada se ohladi, po želji je možete ukrasiti s malo čokoladne glazure, bobičastog ili nekog drugog voća te poslužiti uz kašiku izmiksanog slatkog vrhnja.