Pomoćnik režisera filma Rust, koji je Alecu Baldwinu predao pištolj kojim je kasnije glumac nenamjerno ubio direktoricu fotografije, priznao je istražiteljima da nije provjerio sve metke u oružju kojim je upucana Halyne Hutchins.

- David Halls se sjeća kako je nakon što mu je oružarka Hannah Reed-Gutierrez pokazala pištolj vidio samo tri metka. Kazao je da ih je trebao sve provjeriti, ali se nije mogao sjetiti je li ona provjerila okidač - izjavila je detektivka Alexandria Hancock.

U izvještaju stoji kako su svjedoci čuli da je Halls povikao "hladni pištolj" (što znači da se radi o pištolju bez metaka ili s mecima koji ne sadrže barut i ne mogu eksplodirati) prije nego što ga je predao Baldwinu, piše CNN.

Naime, do incidenta je došlo 21. oktobra na snimanju filma Rust na ranču Bonanza Creek južno od grada Santa Fea. Glumac Alec Baldwin je tokom vježbanja izvlačenja pištolja pogodio i usmrtio direktoricu fotografije Halynu Hutchins te ranio režisera Joela Souza. Baldwinu je rečeno da je pištolj prazan i da nije opasan.

VEZANI TEKST - Glumac Alec Baldwin ubio snimateljicu i ranio reditelja

Policija je pretražila kombi koji se koristio za skladištenje oružja i rekvizita na setu filma Rust.

Oružarka Reed-Gutierrez je kazala istražiteljima kako je provjerila lažne metke i uvjerila se da se ne radi o pravima. Nakon provjere oružje je bilo ostavljeno na kolicima na setu i nije bilo osigurano.

Dodala je kako je nekoliko puta tokom snimanja tog dana dodala pištolj Baldwinu i Hallsu.