T-ćelije, baš kao i antitijela, dio su ljudskoga imunološkog odgovora na virusne infekcije zbog njihove sposobnosti da direktno ciljaju i ubiju zaražene ćelije.

Nova studija otkrila je prisutnost imunološkog T-ćelijskog imuniteta kod ljudi koji su se oporavili od COVID-19 i SARS-a, kao i kod nekih zdravih ispitanika koji nikada nisu bili zaraženi nijednim virusom.

Studija koju su proveli naučnici iz Medicinske škole Duke-NUS u saradnji sa kolegama iz Singapura objavljena je u časopisu Nature, javlja Sci Tech Daily.

Nalazi sugeriraju da infekcija i izloženost koronavirusima potiču dugotrajno pamćenje T-ćelija, što bi moglo pomoći u upravljanju trenutnom pandemijom i u razvoju vakcine protiv COVID-19.

Tim je testirao ispitanike koji su se oporavili od COVID-19 i u svima otkrili prisutnost T-ćelija specifičnih za SARS-CoV-2.

 

To sugerira da T-ćelije igraju važnu ulogu u ovoj infekciji.

Pokazalo se i da pacijenti koji su se prije 17 godina oporavili od SARS-a još posjeduju T-ćelije specifične za virus i pokazuju imunitet na SARS-CoV-2.

- Naš tim testirao je i neinficirane zdrave jedinke. Pronašli su SARS-CoV-2 specifične T-ćelije u više od 50 posto njih. To bi moglo biti posljedica unakrsnog reakcijskog imuniteta dobijenog izlaganjem drugim koronavirusima, poput onih koji izazivaju prehladu ili trenutno nepoznatih životinjskih koronavirusa - kazao je glavni autor studije, profesor Antonio Bertoletti.

 

Prema njegovim riječima, važno je razumjeti može li to objasniti zašto neki pojedinci bolje kontroliraju infekciju.

- Znamo da T-ćelije igraju važnu ulogu u imunološkom odgovoru na virusne infekcije, ali još uvijek ne razumijemo puno toga. Nadamo se da će nas ovo otkriće približiti stvaranju učinkovite vakcine – izjavila je Jenny Low, vanredna profesorica.

Tim namjerava provesti studiju na većem broju izloženih, neinficiranih ispitanika kako bi ispitali mogu li T-ćelije zaštititi od COVID-19 ili promijeniti tok infekcije.

Istražit će i potencijalnu terapijsku upotrebu T-ćelija, specifičnih za SARS-CoV-2.