Jesenja trpeza
Omiljeni desert u našoj i turskoj kuhinji: Pečena tikva ili kabak tatlisi

Kabak tatlisi je tradicionalni turski desert koji je veoma jednostavno pripremiti. No, pečena tikva (bundeva) u šećeru, medu ili jabukovom pekmezu, a pri posluživanju posuta sjeckanim orasima, dobro je poznat i omiljen desert u hladnim mjesecima i u našoj zemlji.
Evo kako ćete ga pripremiti:
Potrebni sastojci: 1 kg očišćene tikve (bundeve), 600 g šećera, za posipanje mljeveni orašasti plodovi.
Postupak pripreme:
Tikvu (muškatna bundeva), oguliti, očistiti od sjemenki, isjeći na kriške, pa na kocke veličine zalogaja.
Pripremljenu tikvu poslagati u dublju i širu šerpu i posuti šećerom. Dodati malu šoljicu vode, poklopiti posudu i kuhati tikvu na laganoj vatri. Često provjeravati kako tikva ne bi zagorjela.
Tikva će otpustiti i vlastiti sok u kojem će se kuhati/dinstati.
Nakon 40-tak minuta provjeriti je li tikva kuhana. Ako jeste skloniti posudu sa ringle, poklopiti i ostaviti na hladno mjesto da se potpuno ohladi.
Desert je najbolje poslužiti rashlađen i posut mljevenim ili sjeckanim orašastim plodovima.