navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zdravlje i ishrana

Nutricionistica iz Japana, zemlje najdugovječnijih ljudi, otkrila šta jedu svaki dan

Japan je dom najdugovječnijih ljudi na svijetu. Trenutno ima 90.526 stogodišnjaka. Nutricionistica Asako Miyashita odrasla je u Japanu, gdje su je od malih nogu učili da hranu smatra lijekom. Njena baka ima 92 godine i svoju dugovječnost pripisuje pravilnoj prehrani.

Objavljeno: 11.03.2023. u 18:50
get url
text

Miyashita je podijelila kojih pet namirnica ona i njena porodica jedu svaki dan kako bi ostali zdravi i živjeli duže.

Japanski slatki krompir

Porijeklom s Okinawe, ljubičasti slatki krumpir često se jede kao međuobrok ili dezert. Bogat je zdravim ugljikohidratima i antocijanima, grupom antioksidansa koji se nalaze u crvenom i ljubičastom povrću i imaju svojstva protiv starenja.

Istraživanja su također pokazala da mogu poboljšati nivo šećera u krvi i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Miso juha

Miso juha dio je svakog japanskog obroka. Japanci ju jedu ujutro, za ručak ili za večeru. 

Priprema se od sojine paste i gotova je za 15 minuta. Potrebni sastojci su dashi temeljac (najčešće od ribe i morskih algi) i pasta od soje te ostali po izboru. Miso juha donosi sve blagodati kao i ostali proizvodi od fermentirane soje. Svakodnevno jedenje miso juhe pozitivno utječe na imunološki sistem. Topla zdjela te juhe olakšava probavu i nadopunjuje druge dijelove obroka.

Daikon (bijela rotkva)

Korjenasto povrće popularno je u japanskoj kuhinji i pruža mnoštvo jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Poznato je da bijela rotkva pomaže u sprječavanju prehlade i jača imunološki sistem. Jedna bijela rotkva sadrži 124 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina C.

Ostalo zdravo korjenasto povrće (koje je možda lakše pronaći u našim trgovinama) uključuje mrkvu, cveklu, repu.

Morske alge

Morske alge su bogate važnim mineralima poput željeza, kalcija, folata i magnezija. Dodaju i vlakna našoj prehrani, koja su važna jer se povezuju sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, moždanog udara, hipertenzije i dijabetesa tipa 2.

Morske alge također sadrže antioksidanse poput fukoksantina i fukoidana, koji imaju protuupalna svojstva, usporavaju starenje i djeluju protiv raka.

Riba

Japanci svakodnevno unose proteine, posebno masnu ribu poput lososa i tune. Omega-3 masne kiseline u ribi mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska i triglicerida te ublažavanju upale.

- U Japanu prije jela često kažemo "itadakimasu", što u prevodu znači "ponizno primam", kako bismo pokazali zahvalnost prema životinjama i farmerima. Vjerujem da ova praksa svjesne prehrane doprinosi našem zdravlju i kvaliteti života - zaključuje Miyashita za CNBC.