Toliko mitova o hrani čujemo gotovo svaki dan da ih je sve teško nabrojati, ali kako mogu biti opasni, a svakako nepotrebni, neke postupke treba izbjegavati.

Stručnjaci su izdvojili sljedeće i pojasnili, prenosi msn.com:

Začini se mogu dodati jelu u bilo kojoj fazi

Većinu začina treba malo popržiti na početku kuhanja kako bi pustili aromu, izuzetak je garam masala – začin koji se dodaje na kraju kuhanja jer pojačava okus jelu.

Paradajz mora u frižider

Paradajz je poseban i po tome što ga nije potrebno stavljati u frižider jer će i tekstura i okus biti promijenjeni i to ne na bolje. Umjesto toga, čuvajte ih na tamnoj površini, a jednom kada primijetite da mu istječe rok trajanja, morate ga pojesti u roku četiri dana. Kako biste ubrzali sazrijevanje, stavite ga u papirnu vrećicu s bananama ili jabukom koji će ubrzati proces.

Kajgana se priprema s mlijekom

Za dobru kajganu ne trebate ništa više osim uobičajenih začina i malo maslaca. Ako dodate tekućine poput mlijeka ili vrhnja, okus će biti blaži, a jaja vodenasta, pa nećete uživati u poznatoj prozračnoj teksturi.

Ako dodate soli, voda će brže prokuhati

Ništa drugo nećete postići osim što ćete vodi dodati okusa, ona sigurno neće prije prokuhati. Stvar je jednostavna, slana voda se može puno više zagrijati od neslane vode, ali joj je isto tako potrebno više vremena da bi postigla temperaturu koju želite.

Krompir stavite u slanu prokuhanu vodu

Možda se čini da ćete tako uštedjeti vrijeme, ali dobro je znati da će prokuhana voda kuhati dobro vanjski sloj krompira dok će on biti sirov u sredini. Kako bi se krompir ravnomjerno skuhao stavite ga u posoljenu vodu, ali koja je hladna i tek tada upalite ringlu.

Uvijek gulite krompir

Ako niste znali, kora krompira je odličan izvor nutrijenata i vlakana, a može doprinijeti i teksturi i boji, pa je malo razloga da ju gulite. Trebate je oprati prije korištenja i skloniti oštećene dijelove. Naravno, uvijek birajte organski uzgojeni krompir.

Pečeno meso se mora stalno okretati

Ovo je nešto što svi radimo… No, istina je da stalnim diranjem mesa sprečavamo da se stvori fina hrskava korica i da meso poprimi lijepu smeđu boju. Isto tako, utjecat ćete i na okus. Dakle dovoljno je jednom ili dva puta okrenuti meso dok se peče.

Kuhanje gljiva je osjetljiv posao

Postići dobru teksturu gljiva nije tako lako kako se čini. Ako ih u tavu stavite previše ili ne koristite odgovarajuće masnoće, one će postati sluzave i gumaste. Zagrijte maslinovo ulje ili maslac na jakoj vatri, stavite malo gljiva u tavu i povremeno ih okrenite. Tako će biti ukusne, ali i dobre teksture.

Ulje u vodi sprečava lijepljenje tjestenine

Tjestenini nije potrebna velika količina ulja u vodi kako se ne bi lijepila. Ulje sprečava umak da se lijepo poveže s tjesteninom, a ako predugo kuhate, tjestenina će biti mehka i ljepljiva. Koristite veliku posudu s puno vode i soli, ulje vam nije potrebno.

Rižu nije sigurno podgrijavati

Mogao bi to biti pravi put do trovanja hranom, ali samo ako se pogrešno radi. Kuhana riža mora se brzo ohladiti i ostaviti da u frižideru stoji pokrivena najviše jedan dan, a onda se treba podgrijati na visokoj temperaturi. Rižu nikada ne podgrijavajte više nego jednom.

Bilo koji nož je dobar

Ako znate čemu koji nož služi, olakšat ćete sebi život. Nož za hljeb dobro reže paradajz i jagode, mali nožić je dobar za skidanje kore ili uklanjanje košpica. Široki veliki nož dobar je za rezanje i sjeckanje mesa i povrća, a nož za meso najbolje je koristiti upravo u te svrhe.