Uz opravdanje da živimo u konzumerističkom društvu, jednom godišnje odlučimo pretresti sve kupljeno, a nikad otvoreno, sve nakupljeno, a nepotrebno.

Naročito smo tu na skliskom terenu sa kozmetikom. Kako, zašto i kada smo kupili desetu smeđu sjenu za oči, pitanje je na koje se ne trudimo pronaći odgovor... Tu je i još jedan nezgodan problem. Rok trajanja.

Kako makeup koji smo kupili ne bismo morali baciti prije nego što ga iskoristimo, važno je znati koji su proizvodi u kategoriji trajnijih, koji i nisu najpogodniji za nagomilavanje.

Oni u prahu u pravilu traju duže nego kremasti, naročito ako ih čuvate u njihovom originalnom pakiranju koje sprečava oksidaciju.

Postoji i mali vodič koji ćete naći na svakom beauty blogu, a glasi otprilike ovako:

- Tekući puderi i korektori - oko godinu.

- Puderi u prahu i kamenu - do dvije godine.

- Rumenila i sjene u prahu i kamenu - do dvije godine.

- Kremasta rumenila i sjene - oko godinu.

- Olovke za oči i usta - do dvije godine.

- Ruževi za usne - do dvije godine.

- Tuš za oči - do tri mjeseca.

- Maskara - 3 mjeseca.

Postoje, naravno i znakovi, vidljivi golim okom, a koji će vam ukazati na to da s vašim proizvodom nešto nije u redu.

Obratite pažnju ponajviše na miris, ali i teksturu - ako su se na maskari ili na površini ruža pojavile grudvice, vrijeme je da ih zamijenite. Tekući puder najčešće mijenja boju i miris, a olovke postaju potpuno suhe, stoga i neupotrebljive.

Sjene i rumenila u kamenu mogu dobiti masni sjaj na površini, dok će se kremasti proizvodi raslojiti i na površini će se pojaviti njihova uljna komponenta.

Pratite i simbole na pakovanjima. Nakon otvaranja najčešće je potrebno potrošiti proizvod u roku između šest i 12 mjeseci, što je naznačeno na kutiji.

Isto tako, ni neotvoreni proizvod ne može trajati vječno. Njegov rok iznosi oko 30 mjeseci od datuma proizvodnje.

Izvor: Faktor/realsimple.com