navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Osvrt

Jednom Šemso, uvijek Šemso: Bešlagić, glumac koji nikada nije dospio dalje od uloge smiješnog Bosanca

Portir Šemso iz "Naše male klinike" glumcu Enisu Bešlagiću donio je popularnost. I on više nikada nije izašao iz lika smiješnog Bosanca! Svjesno, možda nametnuto, a moguće i jedno i drugo.

Objavljeno: 23.08.2022. u 16:10
get url
text

Evo i zašto...

Šemso, kojeg je osmislio Sarajlija Branko Đurić Đuro, inače i reditelj "Naše male klinike", Bešlagiću je otvorio put na hrvatsko tržište, koje ga je prihvatilo kao "dežurnog klovna", a uloge koje su uslijedile, to i potvrđuju.

Tako je u "Cimer fraju" igrao konobara, dok je u "Blago nama" bio zet koji ne radi, i naravno opet kao smiješni Bosanac.

Jer, uloga je, slijedeći teatrološku idejnu matricu J. Grotovskog (Jerzi Grotowsky), instrument kojim glumac proučava ono najdublje u sebi "skriveno ispod svakodnevne maske", kojom on osigurava svoje mjesto u svijetu društveno normirane svakodnevnice.

A poznati glumac Zaim Muzaferija je to objasnio: "Gluma je kad ništa ne glumiš". A ništa ne glumiš upravo onda kad gledaocima daješ sebe onakvog kakav stvarno jesi. Go i bez maske. Izgleda da je Bešlagić u tome uspio...

A razlog zbog kojeg je uglavnom zastupljen na hrvatskom tržištu Bešlagić je objašnjavao ovako:

- Radim u Hrvatskoj jer me u Bosni ne zovu baš, kao i mnogi gastarbajteri po svijetu što rade. Zato svaki dinar pošteno zaradim i ne kradem kao neki veliki domoljubi. Domovina je jedna, a to ne znači ako snimaš izvan nje da ne pripadaš istoj. Po tome bi sportaši trebali igrati samo za bh. klubove. Ali mene baš i nešto ne zovu u reprezentaciju BiH kad se dijele uloge, a i ne treba... Tamo gdje me poštuju sa svim onim što ja jesam, onda dajem i ja ljubav i svoju zahvalnost. Puno šire gledam na to i nikada nisam želio biti niti kantonalni niti federalni glumac. Onaj koji krade svoju domovinu je izdajica, a ne onaj koji poštenim radom pokazuje ljubav."

VEZANI TEKST - Lekcija Bešlagiću: Nismo se međusobno ubijali već su nas ubijali, silovali, palili, rušili, protjerivali...

No odnos prema domovini nedavno je pokazao izjavom "da su se Bosanci i Hercegovci međusobno ubijali", izjednačavajući tako agresora i žrtvu. Izjednačavajući tako one koji su napali i one koji su se branili, što je uostalom jasno presuđeno i u Hagu. Njegova objava na Facebooku izazvala je burne reakcije, a između ostalih, dobio je i komentar kako je "dosta šlihtanja" hrvatskoj i srpskoj javnosti.

I nažalost, ispostavit će se da Bešlagić nikada nije dospio dalje od smiješnog Šemse, a to je prepoznala i Srbija, gdje je, podsjetimo, u "Ivkovoj slavi" ponovo bio smiješni Bosanac, po profesiji konobar. Samo su mu i fes dodali!