U bivšoj kasarni Rami iz 18. stoljeća, smještenoj u Ejupsultanu u Istanbulu, otvorena je istoimena biblioteka u ovom turskom gradu na dva kontinenta, saopćili su iz Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. 

Nakon radova na restauraciji, renoviranju i izgradnji koji su obavljeni prema originalnoj strukturi i materijalu, biblioteka Rami je postala najveća biblioteka u Istanbulu i spada u nekoliko vodećih biblioteka u Evropi koje posjeduju svoje prepoznatljive karakteristike.

Kampus Rami kasarne ima kapacitet od 4.200 ljudi i brojna odjeljenja, uključujući biblioteku za bebe i djecu, digitalnu biblioteku, biblioteku za mlade, odrasle i razne specijalizirane biblioteke. Za pružanje modernih bibliotečkih usluga, kompleks uključuje i 24-satne učionice i čitaonice, odjel za bebe i djecu, pristupni dio, te grupne i individualne učionice. Sa zatvorenom površinom od 36.000 metara kvadratnih i kapacitetom od 2,5 miliona knjiga na 220 dekara, uređena površina biblioteke od 51.000 metara kvadratnih čini je "bibliotekom sa najvećom unutrašnjom zelenom površinom" u Evropi. Pored ovog prostranog zelenog prostora, u biblioteci Rami se nalazi i vještačko jezerce od 1.000 metara kvadratnih okruženo drvećem.

 


Prvi kompleks u Turskoj koji je dobio certifikat održivog muzeja

Biblioteka Rami također posjeduje prvi "Certifikat održivog muzeja biosfere" u Turskoj. Biblioteka je dobila Certifikat održivog muzeja biosfere, certifikat održivosti turizma, kao priznanje za potpunu usklađenost sa principima održivosti sa svakog aspekta, uključujući tehnike restauracije i infrastrukturne sisteme, strukturu koja podržava lokalni kulturni život i novi zeleni životni prostor za posjetitelje. Pored toga, Biblioteka je platforma preko koje se stari izvori i informacije prenose budućim generacijama.


Istanbulska "živa biblioteka"

Biblioteka Rami donesena je u Istanbul na način osmišljen da zadovolji kulturne, obrazovne i umjetničke potrebe društva u okviru koncepta "žive biblioteke" i u okviru koncepta modernog bibliotekarstva. Biblioteka će svojom raznolikošću posjetiteljima svih uzrasta pružiti "potpuno novo iskustvo bibliotekarstva". Specijalistička biblioteka Atatürk studija, unutar Ramija, postat će najveća Atatürk specijalizirana biblioteka u Turskoj. Ovo odjeljenje predstavlja bogatu kolekciju koja se sastoji od više od 20.000 knjiga koje služe istraživačima i čitaocima koji rade posebno u oblasti društvenih i humanističkih nauka, zajedno sa radovima vezanim za historiju Republike Turske, turski jezik i kulturu, posebno historiju Atatürka.

 


Prošlost se prenosi u budućnost u restauratorskom odjelu "Şifahane"

Rukopisi evidentirani u inventaru biblioteke i rijetki štampani radovi čuvaju se u "Şifahane" (restauratorskom odjelu) smještenom u Biblioteci rukopisa. Dotrajalost raznih tomova i knjiga procjenjuje se kroz studije koje se rade u laboratoriji Biblioteke, a restauratorske radove pedantno izvršavaju stručnjaci. Artefakti pod nadzorom Šifahane čuvaju se u skladišnim prostorima pod odgovarajućim uvjetima i redovno se održavaju. Biblioteka Rami za koju se očekuje da u oblasti kulture, historije i umjetnosti postane "glavna atrakcija" u Istanbulu, čitaocima i istraživačima nudi milione knjiga, digitalnih materijala i druge vrste izvora. Biblioteka će također biti domaćin predavanjima, seminarima, radionicama i izložbama tokom cijele godine.

Od historijske kasarne do najveće biblioteke u Turskoj

Kasarnu farme Rami, kako je poznata u arhivskoj evidenciji, podigao je veliki vezir Rami Mehmet-paša za vrijeme vladavine sultana Mustafe III (1757-1774) u Osmanskom carstvu. Kasarna, koja je služila i vojsci u republikanskom periodu, aktivno se koristila do 1960-ih godina. Kasarna je pretvorena u jednu od najvažnijih biblioteka u Turskoj, sa radovima na restauraciji koji su započeli 2014. i završeni 2023. godine.

Izvor: Faktor