navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Kreni zdravo

Iskoristite sva ljekovita svojstva kurkume: Štiti od raka, ublažava bolove, sprečava depresiju

Posljednjih godina kurkuma je postala vrlo popularna u kuhinji, kako zbog svoje specifične arome i jarke boje, tako i zbog brojnih ljekovitih svojstava.

Objavljeno: 26.10.2022. u 07:54
get url
text

Zato ljudi rado dodaju kurkumu u najrazličitija jela, kao što su supe, čorbe, variva, pa čak i čajeve i peciva.

Ipak, ono što je malo poznato jeste činjenica da tijelo ne može u potpunosti apsorbirati sve hranjive tvari iz kurkume jer se ona brzo razgrađuje u crijevima i jetri. Zato je kurkumu nužno kombinirati s crnim paprom.

Naime, ovaj začin povećava apsorpciju hranjivih sastojaka iz kurkume, a mnoge naučne studije otkrile su da kombinacija ova dva sjajna začina u velikoj mjeri utječe na jačanje zdravlja i sprečavanje raznih bolesti.

Ljekovita svojstva kurkume su mnogobrojna, ovo su samo neka od njih:

Smanjuje upalu i ublažava bolove

Dva aktivna sastojka u kurkumi i papru, kurkumin i piperin, povoljno djeluju na upale i ublažavanje bolova. To je posebno važno sada, u sezoni virusa, kada je bitno preventivno djelovati i zaštititi se prije nego što nastupi prehlada.

Štiti od raka

Kao što je već spomenuto, istraživanja su pokazala da piperin, koji se nalazi u papru, može povećati apsorpciju kurkume čak 1.000 puta. Imajući u vidu činjenicu da je kurkuma odlična za prevenciju raka, to je samo razlog više da što prije u svoju prehranu uvrstite kombinaciju kurkume i papra.

Ovu mješavinu začina možete dodati varivima, salatama, umacima i drugim jelima. Osim toga, možete pomiješati pola kašike kurkume i jednu četvrtinu kašike papra i to popiti s malo vode. Ovaj napitak pijte dva puta dnevno, ujutro i navečer.

Umanjuje simptome depresije

Budući da kurkuma i papar povećavaju nivo dopamina i serotonina u mozgu, jasno je zašto je ova mješavina začina odlična za sprečavanje potištenosti, melanholije i depresije, što je u današnje vreme, kada je briga o mentalnom zdravlju prioritet većine ljudi, jako važno znati.

Pomaže u gubitku kilograma

Konačno, ali ne i najmanje važno, kombinacija kurkume i papra odlična je i za očuvanje mladolikog izgleda i gubitak neželjenih kilograma. Piperin koji se nalazi u papru, ubrzava metabolizam i sagorijevanje masnih naslaga.

Također, određena istraživanja su pokazala da papar produžuje osjećaj sitosti čime se sprečava prejedanje, odnosno nepotreban unos suvišnih kalorija, piše City Magazine.