Virus je opasan, ali pravilnim ponašanjem možemo spriječiti njegovo širenje – poručio je naučnik Ivan Đikić, direktor Instituta za biohemiju (IBC2) u Frankfurtu.

Đikić je, govoreći jutros za HRT, rekao da smo o koronavirusu puno naučili, da znamo puno više o dijagnostici, novim terapijama, te da se na osnovu toga pacijenti mogu puno bolje medicinski obraditi i spriječiti smrtnost.

- Virus se nije značajno genetski promijenio. On mutira od dvije do četiri mutacije u svom genomu u tokom jednog mjeseca, to je otprilike 40 mutacija do danas. Sve one su funkcionalno neutralne, što znači da virus nisu ni pogoršale ni poboljšale, tako da je ostao isti, a ono što je važno jeste da se slika bolesti mijenja – naveo je Đikić.

Dodao je da je bila nepotrebna diskusija, puštena dijelom iz političkih razloga, da je virus oslabio tokom ljeta, pa da se možemo više opustiti.

- Mislim da je to bila pogrešna poruka. Poruka je uvijek trebala biti - virus je oko nas, virus je opasan, ali pravilnim ponašanjem, određenim mjerama možemo spriječiti njegovo širenje - napomenuo je Đikić.

Smatra kako se sada treba fokusirati na jesen i naučiti iz ljeta.

- Mislim da je najvažnija poruka da ne smijemo ignorirati ovaj virus - poručio je.

Govoreći o školskoj godini, Đikić je rekao da djeca trebaju školovanje, normalno odrastanje i socijalni kontakt te da je obaveza odraslih, pogotovo sistema, da se djeci osigura sigurno školovanje.

Đikić je također istaknuo da vjeruje kako je preporuka svih stručnjaka, pogotovo Svjetske zdravstvene organizacije, da treba ove godine povećati broj vakcinisanih protiv gripe.

- Moja je preporuka u ovoj situaciji da se razmatra i vakcinisanje djece u Hrvatskoj, upravo zbog ove situacije sa COVID-19 – kazao je.

Đikić je rekao da do početka sljedeće godine nećemo moći dobiti konkretne podatke - imamo li kvalitetnu, neštetnu i djelotvornu vakcinu protiv koronavirusa.

- Dotad trebamo biti strpljivi - rekao je Đikić, dodajući da je vakcina najbolji način borbe protiv ovog virusa, ali da poruka ne smije biti - kad dobijemo vakcinu, virus nestaje.

Naučnik je istaknuo da će, čak i da dobijemo vakcinu početkom naredne godine biti potrebno do kraja sljedeće godine da virus nestane.