navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Na spisku 41 zemlja

BiH ni naredne godine neće učestvovati na Eurosongu

Bosna i Hercegovina nije se našla na spisku zemalja koje će učestvovati na takmičenju za najbolju pjesmu Europe, u maju naredne godine u italijanskom Torinu.

Objavljeno: 20.10.2021. u 19:08
get url
text

Službena stranica Eurovision Song Contest danas je otkrila spisak na kojem se nalazi četrdeset i jedna zemlja učesnica 66. Eurosonga s dvije zemlje povratnice – Crnom Gorom i Armenijom, koje se vraćaju na pozornicu nakon posljednjeg nastupa u Tel Avivu 2019. godine.

Zbog finansijskih problema i dugova prema Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU), Bosna i Hercegovina ni ovaj put neće imati predstavnika na takmičenju i jedina je evropska zemlja, pored Slovačke, koja neće uzeti učešće u Eurosongu.

Martin Osterdahl, izvršni supervizor za Eurosong, izjavio je kako su sretni što opet imaju više od 40 učesnika na manifestaciji. Istakao je da tim RAI televizije radi vrijedno na pripremama kako bi ugostili sve delegacije u novom gradu domaćinu i osigurali da Eurosong pruži uzbuđenje i vrhunski spektakl za blizu 200 miliona gledalaca.

Italija je domaćin Eurosonga treći put, a prethodno je takmičenje organizirano u Napulju 1965. a potom u Rimu 1991. godine.

Bosna i Hercegovina je posljednji put učestvovala na Eurosongu 2016. godine, kada su našu zemlju predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Jala s pjesmom "Ljubav je".