navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Sve više žena nosi ih

Ako ih redovno ne održavate riskirate upalu: Kako pravilno čistiti vještačke trepavice?

Sve je više djevojaka i žena koje nadograđuju trepavice, a postoji nekoliko razloga zbog čega je ovaj kozmetički trend popularan.

Objavljeno: 24.09.2022. u 16:07
get url
text

Osim što od samog jutra izgledate dotjerano kao da već imate šminku, praktične su i jer ne morate koristiti maskaru kako biste istakle oči.

Međutim, vještačke trepavice imaju rok trajanja, obično mjesec, mjesec i po nakon čega ih je potrebno dopuniti.

Nekad je to neophodno uraditi i ranije, a kozmetičari objašnjavaju zašto. Nije do nekvalitetnog ljepila, vrste dlačica ili nečeg sličnog, stvar je higijene osobe koja ih je ugradila.

Ono što svi koji imaju nadogradnju trepavica trebaju znati jeste da tokom vremena one nakupljaju ostatke šminke, mrtvu kožu, ulje i prljavštinu.

Zašto je higijena tako loša?

Većina žena misli da čišćenje ekstenzija trepavica može oštetiti ljepilo. Istina je da on traje duže kada su "dlačice" očišćene od prljavštine i ostataka šminke.

Nažalost, većina žena ne zna kako ih očistiti, a da ih ne uništi.

Savjet kozmetičara je da dva puta dnevno koristite meku četkicu kojom ćete ih, nakon što ste temeljno oprali lice, očešljati.

Možete koristiti i specijalizovani odmašćivač za vještačke trepavice, on neće utjecati na ljepilo kojim se lijepe.

Čišćenje trepavica ne samo da će produžiti njihov vijek trajanja, nego će i spriječiti infekcije. Ako ih ne perete redovno, rizikujete da se bakterije nagomilaju i uđu u oči, a samim tim i izazovu infekcije.

Šta se dešava ako ne očistite vještačke trepavice?

Jedna od posljedica loše higijene jeste pojava blefaritisa, odnosno upale kapka i popuštanje ljepila.

Blefaritis nastaje kao posljedica nagomilavanja bakterija duž baze trepavica. To stvara okruženje u kome se organizmi, koji izazivaju upalu očnih kapaka, razmnožavaju.

Nagomilavanje bakterija uništava ljepilo koje, kako slabi tako dolazi do opadanja trepavica. Rezultat je da ćete brže ostati bez trepavica koje vas uljepšavaju i izazvati upalu kapka.