navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Camino Verde

Ado Iftić: Koga kafana izbaci, toga restoran ne prima

Camino Verde već godinama predstavlja jedan od najboljih bendova u Unsko-sanskom kantonu. 

Objavljeno: 08.04.2021. u 08:22
get url
text

Odlični muzičari okupljeni su oko lidera Ade Iftića. Pored njega trenutnu postavu čine Nero Nermin Ramić, Adis Midžić i Selver Lojić.

Grupa je na posljednjem albumu "Šareno", koji je objavljen krajem 2018. godine, ostvarila saradnju sa poznatim muzičkim stvaraocima, kao što su Alen Islamović, Mirko Šenkovski Geronimo, Mirzad Pervanić Migos i Emir Hot. Zbog koronavirusa muzičari iz Bihaća slabo su nastupali, ali, kako kažu, zdravlje je najbitnije.

- Cijela situacija nije nimalo ugodna. Neke svirke jednostavno nismo mogli odbiti jer se obično radi o prijateljima i poznanicima. Nije problem ni maska, ni koliko raje ima, nego što moraš završiti do 20 sati. Sve nešto nabrzaka i zategnuta situacija "ko Hazimovi tregeri" – kaže Ado Iftić.

Ado Iftić: Sve je nešto nabrzaka i zategnuta situacija "ko Hazimovi tregeri"

Članovi benda polako objavljuju spotove za pjesme sa aktuelnog albuma. Posljednji su predstavili spot za pjesmu "Rospija".

- Naš album nosi naziv "Šareno" jer me šareno prati od početka karijere. Kad smo napravili "Camino Verde", dogovorili smo se da ćemo svirati sve što nam padne na pamet, ali samo da nije dosadno. Kada je u pitanju naš muzički stil, osjećam da nismo, ono što se kaže, "ni vamo ni tamo", a etikete, pogotovo u muzici, mi nisu nikad ni odgovarale jer ne vidim jasnu granicu u podjeli domaće muzike na zabavnu i narodnu. Na albumu se nalazi i pjesma "Pomorac" koja je moja neka neostvarena želja za plovidbom i morem. Iako sam rođen pored Une, jedne od najljepših rijeka, naučio sam plivati na splitskim Bačvicama, svirao sam kao klinac po Dalmaciji i Istri. Naučio sam dugo gledati u vodu, a voda ti sama donese i zvuk i riječi – kaže lider bihaćkog benda.

Kako ističe, i u ova teška vremena pokušavaju širiti pozitivnu energiju.

- I pored svih teškoća ne razmišljam da mijenjam profesiju, ali sebe mogu zamisliti da radim neke druge poslove. Imao sam nekad svoju galeriju, kafić i kancelariju. Sad imam studio koji radi i tokom koroni, tako da se lagano krećem. Ako budem morao mijenjati profesiju, mislim da ću opet ostati u umjetnosti jer sam davno skontao da "koga kafana izbaci, toga restoran ne prima" – u šali kaže Iftić.