Bihaćki muzičar Adnan Busuladžić više od dvije decenije dijeli binu sa najvećom regionalnom zvijezdom Dinom Merlinom.

To je možda i najbolja potvrda njegove kvalitete i talenta jer je poznato da je san svakog muzičara u regionu da bude dio njegovog benda.

- Nastupam na koncertima Dine Merlina od 1998. godine. Za 22 godine imali smo stotine koncerata. U bendu sam najduže od ove sadašnje garniture muzičara i sigurno da smo dosta toga prošli zajedno. On je od početka znao šta hoće. Da je više ljudi kao što je Dino Merlin, sigurno bi muzička scena u BiH, ali i regionu bila bolja. Sarađivao sam i sa Gibonnijem, Dubiozom kolektiv, Halidom Bešlićem, "Puntom" i drugim poznatim muzičkim imenima – kaže na početku razgovora za Faktor Adnan Busuladžić.

Prije nekoliko dana u Bihaću je snimljena pjesma "Ulicom Bišća", koju je napisao poznati bihaćki pjesnik Husein Dervišević. Za muziku je bio zadužen Husein Jusić, dok aranžman potpisuju Busuladžić i Haman jazz bend.

- Ovo je jedan lijep projekat pjevača i muzičara iz Bihaća. U njemu će učestvovati više od 50 imena, među kojima su i Alen Islamović, Toni Janković, Ibro Selmanović, Mirza Malkoč, Ado Iftić, Faruk Pečenković, Nejra Karabegović, Eli Ramić i mnogi drugi. To je jedna lijepa lokalna priča. Od instrumentalista tu je bio i interpretator sevdalinke na harmonici Dinko Mujanović, te na klavijaturama fenomenalni Mahir Sarihodžić. Producent je Nemdžad Alić, a uskoro ćemo na prelijepoj Uni i u Bihaću snimiti i spot. To će biti kao neka turistička razglednica našeg kraja. Pjesmu "Ulicom Bišća" mi smo osvježili u novom ruhu – kaže Busuladžić koji je pokretač ove lijepe priče.

Osnovnu i srednju muzičku školu završio je u Bihaću, a dalje muzičko usavršavanje nastavio je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Već 18 godina radi kao profesor u Umjetničkoj školi u Bihaću, gdje predaje saksofon i klarinet.

- Najprije sam svirao harmoniku pošto me je stari natjerao. Onda sam poslije prešao na saksofon sa kojim se dugo vremena družim. U kolekciji imam 20 instrumenata, a to nisu samo saksofoni. Volim prenositi znanje na mlađe generacije koje me znaju preko Dine Merlina – kaže 42-godišnji muzičar.

Bio je i dio projekta socijalizacije djece migranata i izbjeglica kroz različite muzičke projekte, među kojima je i "Sounds of Migration" u kojem su učestvovali učenici Umjetničke škole Bihać, migrantska djeca hotela Sedra i djeca iz studija Mali princ.

- Ukupno smo snimili deset pjesama i tri spota. Lijepo je bilo vidjeti da razigrana djeca sviraju instrumente, plešu i igraju se, te poručuju kako ih politika i druge teške stvari ne zanimaju jer oni ne dijele ljude po boji kože ili zemlji porijekla. Djeca su bila iz našeg Bihaća, ali i Afganistana i Irana. Oni su na kraju ispunili svoj cilj. Došli su do Evropske unije i stalno mi se javljaju iz Njemačke, Francuske i Italije - govori Adnan.