navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Jednom u 80 godina

NASA: Za nekoliko mjeseci će eksplodirati obližnja zvijezda

Objavljeno: 20.03.2024. u 09:24
get url
text
T Corona Borealis u sazviježđu Sjeverna kruna posljednji je put eksplodirala 1946. godine
T Corona Borealis u sazviježđu Sjeverna kruna posljednji je put eksplodirala 1946. godine /
FOTO: Autor: NASA
U zvjezdanom sistemu udaljenom od nas 3.000 svjetlosnih godina, što je relativno blizu u svemirskim razmjerama, zvijezda će eksplodirati u novu te će cijeli sistem postati vidljiv golim okom.
Radi se o jedinstvenoj prilici za posmatranje noćnoga neba, s obzirom na to da ovakvom događaju u prosjeku možemo svjedočiti svakih 80 godina, piše NASA.
T Corona Borealis (T CrB), u sazviježđu Sjeverna kruna, posljednji je put eksplodirala 1946. godine, a astronomi smatraju da će to ponoviti između februara i septembra 2024. godine. Neki su se možda zapitali kako zvijezda može eksplodirati više puta. Naime, sve ovisi o vrsti eksplozije.
Razlika između nove i supernove
Nova se od supernove razlikuje po tome što se ne radi o eksplociji cijele zvijezde, nego samo njenog vanjskog sloja. Tokom supernove dolazi do uništenja zvijezde, pri čemu ona može nakratko zasjati jače od cijele galaksije.
Magnituda sjaja zvjezdanog sistema T CrB inače iznosi +10, što znači da ga ne možemo vidjeti golim okom. Tokom nove će magnituda skočiti na +2 (što je niža magnituda, sjaj je veći), odnosno zvijezda će zasjati na nebu poput Sjevernjače. Ovaj događaj će biti vidljiv golim okom nekoliko dana, a dalekozorom više od jedne sedmice, nakon čega će sistem ponovno "potamniti" na narednih 80 godina.
Kako posmatrati novu?
Ako želite posmatrati ovaj nebeski spektakl, najbolje je otići daleko od gradskih svjetala i pronaći mirno mjesto nasred nekog polja. Zatim potražite na noćnom nebu sazviježđe Sjeverna kruna — mali, polukružni luk u blizini zviježđa Herkul i Volar. Ovdje će se u jednom trenutku pojaviti "nova" sjajna zvijezda.
POVEZANO