navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Stručnjaci upozoravaju

Jeste li čuli za phubbing? Zahvata sve više roditelja, a štetan je za djecu

Objavljeno: 28.03.2024. u 20:15
get url
text
U današnjem modernom dobu rijetki mogu zamisliti život bez mobitela. Služe nam za održavanje kontakta s prijateljima, naručivanje hrane, obavljanje kupovine i pregledavanje vijesti. Međutim, prema psiholozima, oslanjanje na pametne telefone moglo bi imati štetan utjecaj na naše odnose.
Istraživanje objavljeno u Psychological Reports otkrilo je da su ljudi koje je zahvatio phubbing manje zadovoljni svojim romantičnim vezama te njihovu kvalitetu ocjenjuju nižom.
Šta je zapravo phubbing? Taj pojam je složenica dvije engleske riječi - phone (telefon) i snubbing (ignoriranje). Dakle, radi se o izrazu za osobe koje zapostavljaju sugovornika radi pametnog telefona. Stručnjaci upozoravaju da to ima i negativan utjecaj na djecu.
Dr. Mary Alvord, koautorica knjige "Conquer Negative Thinking for Teens", naglasila je važnost davanja pažnje djeci kada im je potrebna.
- Mislim da je važno pitanje pridaju li roditelji pažnju svojoj djeci kada im je ona potrebna. Svakome se ponekad dogodi da se isključi zbog mobitela, ali ključno je koliko je to često slučaj - rekla je.
Psihoterapeutkinja Felice Martin slaže se da ignoriranje može utjecati na djecu, i fizički i psihički.
- Roditelji se oslanjaju na pametne telefone za gotovo sve, stvarajući tako osjećaj ovisnosti. Zapravo, često čujemo roditelje kako komentiraju da ne mogu nigdje bez svog telefona - istakla je.
Stručnjaci smatraju da je važno podići svijest o phubbingu, kako zbog dobrobiti djece tako i zbog partnerskih odnosa.