navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Skupština 15. maja

Zaštita autorskih prava: Za sukobe u AMUS-u ima 5.000.000 razloga

Pošteno, ljudski i pravno gledano, nemoguće je da su legalni i legitimni i jedni i drugi upravljački organi. Lično ne vidim niti jedan razlog da se govori o nelegalnosti upravnog odbora čiji sam ja član. A, ako većina članova želi novo rukovodstvo, onda i to treba poštovati, kaže Šadinlija

Objavljeno: 06.05.2019. u 21:55
get url
text
Detalj sa jedne od predhodnih Skupština
Detalj sa jedne od predhodnih Skupština

Ponovni pokušaj održavanja Skupštine Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) zakazan je u Sarajevu za 15. maj. Naredna srijeda bi mogla biti dan "D" za AMUS.

Stanje u Asocijaciji kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH teško je potpuno objasniti. Jednostavno, ova asocijacija u posljednje vrijeme tone sve dublje i dublje, a najveću štetu trpe upravo autori, jer je opala naplata i sve je manje novca za isplatu. Posljednjih mjeseci ovu organizaciju potresaju brojne afere, a u kakvom se stanju AMUS trenutno nalazi, najbolje govori činjenica da postoje dva paralelna upravna i nadzorna odbora, da iza sebe imaju nekoliko pokušaja održavanja Skupštine, da se pojedinci predstavljaju kao čelnici AMUS-a iako imenovanja nisu potvrđena... Ovo su samo neke nelogičnosti, a očito je da za ove sukobe ima 5.000.000 razloga, koliko približno iznosi budžet AMUS-a.

Postavlja se i pitanje ko će u srijedu voditi Skupštinu, da li će to biti Davor Sučić ili Nihad Voloder, jer su obojica predsjednici Upravnog odbora, ili će to biti neko treći. Sigurno je da će na Skupštini pravnici imati pune ruke posla, isto tako i obezbjeđenje, jer postoje otvoreni sukobi između dvije struje u Asocijaciji kompozitora i muzičkih stvaralaca BiH.

U jednom od posljednjih saopćenja AMUS upozorava na "nove" članove Upravnog odbora koji raspolažu pečatom za koji se sumnja da je falsificiran. Navodi se da se radi o Nihadu Voloderu, navodnom predsjedniku Upravnog odbora, Almiru Ajanoviću, Đaniju Pervanu, Kenanu Fejziću, Ismetu Arnautaliću, Gordani Topić, Veselku Bobanu. Dalje stoji da su lica koja se predstavljaju kao članovi Nadzornog odbora Zlatan Burzić i Zlatan Fazlić, dok se Zejid Šoto predstavlja kao predsjednik Skupštine AMUS-a.

- Sasvim je jasno da je ovo neodrživa situacija, koja se jako odražava na mogućnost da se obavljaju sve potrebne aktivnosti AMUS-a, naročito naplata korištenja autorskih prava, zbog čega AMUS i postoji. To je jako opasno po opstanak asocijacije. Pošteno, ljudski i pravno gledano, nemoguće je da su legalni i legitimni i jedni i drugi upravljački organi. Lično ne vidim niti jedan razlog da se govori o nelegalnosti upravnog odbora čiji sam ja član. A, ako većina članova želi novo rukovodstvo, onda i to treba poštovati. U tom slučaju treba ispoštovati volju većine članova udruženja, ali i zakon. Ako će se tražiti potpuna demokratičnost, onda se mora anketirati svih 1.100 članova, dobiti njihovo lično usmeno ili pismeno izjašnjenje. Skupština od nekoliko desetina prisutnih nije to reprezentativno glasačko tijelo. Hoću da vjerujem, želim to i nadam se da će, ako bude održana skupština 15. maja pobijediti razum i da će članovi AMUS-a prevazići podjele i svađe, te da će udruženje nastaviti prethodnim stazama uspješnog rada, i na opštu i na pojedinačnu korist svakog člana. Ukoliko AMUS "ne preživi" ovu ludnicu, svi su bh. muzički autori poraženi – kaže Enver Šadinlija, član Upravnog odbora AMUS-a.

AMUS je poslao poziv članovima na Skupštini, kao i dnevni red o kojem bi trebali raspravljati. Za komentar smo upitali i Zejda Šotu, koji je favorit jedne od struja, koja ga je imenovala i za predsjednika Skupštine AMUS-a.

- Vidjet ćemo kako Skupština kaže. Ona treba da se odredi. Moj stav je da Skupština ima pravo da na svakoj sjednici eventualno propituje svakog za bilo koju poziciju. Sugerirat ćemo dnevni red koji će biti znatno drugačiji od predloženog. Predložit ćemo usvajanje zapisnika i tražiti da se neke tačke ne nađu na Skupštini. Toliki broj tačaka na dnevnom redu nemoguće je obraditi, pogotovo jer je ramazan i sjednica je zakazana za 18 sati. Mislim da će zbog toga biti problematično i vrijeme održavanja i sam obim tačaka o kojima je planirano da se raspravlja. Držimo se odluka sa Skupštine AMUS-a koja je održana 17. decembra 2018. godine. Čekamo da Ministarstvo pravde, odnosno Sud Bosne i Hercegovine prvo riješi spor, koji se kod njih vodi, a onda da se Ministarstvo pravde oglasi po pitanju onog što smo mi uradili, pa ćemo vidjeti. Nije bilo nikakve vrste primopredaje nadležnosti. Taj proces je komplikovan. Ljudi ne žele da se išta mijenja u AMUS-u. Mnogo toga stoji što je od suštinske važnosti – kazao je za Faktor Zejd Šoto.