navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Legendarni rock sastav

Iz Sarajeva kreću na turneju: Bijelo dugme slavi 50. rođendan

Objavljeno: 12.04.2024. u 10:02
get url
text
Rock grupa Bijelo dugme, okupit će se 11. maja na slavljeničkom koncertu u Domu mladih u Sarajevu, odakle će krenuti turneja povodom 50. godišnjice izlaska njihovog prvog albuma.
- Ne slavim rođendane, ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to interesuje - rekao je Goran Bregović Brega za Nedeljnik.
Bijelo dugme je bend koji je svoj vrhunac dostigao u periodu od 1970-ih do sredine 1980-ih. Osnovana u Sarajevu 1974. godine, grupa je predstavljala kombinaciju različitih muzičkih utjecaja, od rocka i bluesa do folk i etno elemenata.
Bijelo dugme je brzo postalo popularno, zahvaljujući energičnim nastupima i hitovima. Njihov zvuk je karakterizirao fuziju rock energije, istočnjačkih melodija i tekstova koji su odražavali društvene i političke teme tog vremena.
Njihov utjecaj na muzičku scenu bivše Jugoslavije bio je ogroman, a njihovi albumi su postali klasici modernog rocka u bivšoj zemlji.